Drones στην Κριμαία, πλοία με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα...

0


Στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων παραμένει, όπως φαίνεται, και η χερσόνησος της Κριμαίας με την ουκρανική επιθετικότητα να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες, την ώρα που οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκεχυμένες.

Σήμερα, η Μόσχα... ανακοίνωσε ότι ένα drone καταρρίφθηκε πάνω από το κτίριο του γενικού επιτελείου του ρωσικού στόλου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

«Το drone καταρρίφθηκε ακριβώς πάνω από το γενικό επιτελείο του στόλου. Έπεσε στη στέγη και πήρε φωτιά», εξήγησε ο Ραζβοζάγεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Από το περιστατικό «δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές» ούτε τραυματίες, διευκρίνισε, αποδίδοντας την ευθύνη για την επίθεση στις ουκρανικές δυνάμεις. Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση με drone εναντίον του γενικού επιτελείου του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Εξάλλου το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκε σήμερα στην Εφπατόρια, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της χερσονήσου, τον Σεργκέι Αξιόνοφ. Από το περιστατικό «δεν υπήρξαν ζημιές, ούτε τραυματίες», διαβεβαίωσε.

Στις 31 Ιουλίου drone έπεσε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του γενικού επιτελείου προκαλώντας τον τραυματισμό πέντε εργαζομένων και την ακύρωση των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνταν με αφορμή την Ημέρα του Ρωσικού Στόλου που γιορταζόταν εκείνη την ημέρα.

Η Ουκρανία, την οποία η Ρωσία κατηγόρησε για την επίθεση αυτή, αρνήθηκε ότι εμπλέκεται και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «πρόκληση», ωστόσο εδώ και αρκετές ημέρες το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες επιθέσεις στην περιοχή, χτυπώντας στο κέντρο του ρωσικού στόλου και της ρωσικής αεροπορίας.

Την Πέμπτη το βράδυ οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν drone κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη.

Την Τρίτη εκρήξεις σημειώθηκαν σε στρατιωτική βάση και αποθήκη πυρομαχικών στην Κριμαία, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «δολιοφθορές».

Στις αρχές Αυγούστου η έκρηξη πυρομαχικών που προορίζονταν για την Πολεμική Αεροπορία κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σάκι στην Κριμαία προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Αναχώρησαν άλλα δύο πλοία με σιτηρά

Σήμερα, ακόμη, έγινε γνωστό πως άλλα δύο πλοία με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησαν από το λιμάνι  Χορνομόρσκ της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ο αριθμός των πλοίων που έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μετά την υπογραφή της συμφωνίας έφτασε τα 27.

Το Zumrut Ana και το MV Ocean S, που είχαν λάβει άδεια να αποπλεύσουν σήμερα, μεταφέρουν 6.300 τόνους ηλιέλαιου και 25.000 τόνους σιτηρών αντίστοιχα, σύμφωνα με το κοινό συντονιστικό κέντρο που έχουν συστήσει η Ρωσία, η Ουκρανία και τη Τουρκία σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και έχει την έδρα του στην Κωνσταντινούπολη.

Εξάλλου οι λιμενικές αρχές της Ουκρανίας επεσήμαναν σήμερα ότι αγροτικά προϊόντα φορτώνονται σε επτά πλοία, τα οποία θα μεταφέρουν 66.500 τόνους σιτηρών, αραβόσιτου και ηλιελαίου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα προϊόντα αυτά θα παραδοθούν στη Γαλλία, το Σουδάν, την Τουρκία και την Ολλανδία.

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία είχαν σταματήσει μετά την εισβολή στη χώρα της Ρωσίας και το κλείσιμο των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων και να δημιουργηθεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν για την επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Ιουλίου που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ξαναρχίσει να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε χθες Παρασκευή ότι άλλα δέκα φορτηγά πλοία φορτώνονται με σιτηρά στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και ετοιμάζονται για απόπλου.

Ο Κουμπράκοφ εξήγησε ότι ήδη 25 πλοία έχουν αποπλεύσει από τρία ουκρανικά λιμάνια μεταφέροντας 630.000 τόνους αγροτικών προϊόντων.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)