Πώς να "πετάξεις" το Σκάνδαλο των Υποκλοπών από την επικαιρότητα...

0


 Δυστυχώς για την κυβέρνηση και όσους την στηρίζουν, ο Αύγουστος του 2022 δεν είναι ο μήνας που η ανθρωπότητα ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό. Ούτε ο μήνας που βρέθηκε η θεραπεία μιας ανίατης ασθένειας, (ούτε καν η θεραπεία της φαλάκρας)...

Αντιθέτως είναι ο μήνας που – όσον αφορά την Ελλάδα- ο Ουμπέρτο Έκο για άλλη μια φορά («Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις») εκτέθηκε. Μιλάμε -φυσικά- για το Σκάνδαλο των Υποκλοπών.

Η παραδοχή της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αποτελεί μια ειδησεογραφική «βόμβα μεγατόνων» για την οποία θα απαιτούνταν γεγονότα τεράστιας ειδησεογραφικής αξίας για να... υποβαθμιστεί.

Παρόλα αυτά όμως – όπως παρατηρεί κάθε πολίτης που έχει μια στοιχειώδη σχέση με την πολιτική και την ειδησεογραφία- η πλειοψηφία των εγχώριων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατέβαλε μια φιλότιμη προσπάθεια. Έστω με τα – πενιχρά για την περίσταση- υλικά που «φύτρωσαν στο χωράφι της επικαιρότητας».

Οι υποκλοπές μία είδηση άμεσα «δεμένη» με την λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, απασχόλησε κάθε σοβαρό μέσο ενημέρωσης του εξωτερικού, στην Ελλάδα όμως δεν αποτιμήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Τα Μέσα Ενημέρωσης που το αξιολόγησαν ως κορυφαίο και το «παίζουν πρώτο θέμα» (ανάμεσα τους και το News 24/7) αποτελούν μειοψηφία.

Μια συνθήκη που δεν φαίνεται να είναι ζήτημα ειδησεογραφικής αντιληπτικότητας, αλλά πολιτική επιλογή. Στο εύλογο αυτό συμπέρασμα άλλωστε, καταλήγουν τα επιτελεία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μέρα 25) όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις των στελεχών τους και τις ανακοινώσεις που εκδίδουν σε πυρετώδεις ρυθμούς.

Ας το αναλύσουμε λίγο: Το σκάνδαλο των υποκλοπών περιλαμβάνει μια παρακολούθηση πολιτικού αρχηγού και ευρωβουλευτή. Την αιφνίδια παραίτηση δύο κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων. Αναπάντητα ερωτήματα για ένα λογισμικό 14 εκατομμυρίων, και την άγνωστη δράση της ΕΥΠ. Έχει άμεσες επιπτώσεις στις σχέσεις των κομμάτων εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αντικειμενικά «ανοίγει» πάμπολλα πεδία δημοσιογραφικής έρευνας.

Με αυτά τα στοιχεία η λογική, η δεοντολογία, ακόμη και το στενό επιχειρηματικό συμφέρον των ΜΜΕ, επιβάλλει ένα ζήτημα σαν αυτό να έχει «πιάσει στασίδι» στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ιστότοπων. Επίσης να έχει «καπαρώσει» για εβδομάδες την πρώτη θέση στα δελτία ειδήσεων.

Όμως αυτή η εικόνα υπήρξε μόνον δύο ημέρες: Αυτή της ανακοίνωσής των παραιτήσεων Γρηγοριάδη – Κοντολέοντα και εκείνη της δημόσιας δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα το «Σκάνδαλο των Υποκλοπών» βρέθηκε να είναι 3ο, 4ο ή 5ο θέμα στα δελτία ειδήσεων, πρώτο θέμα μόνον σε πολύ συγκεκριμένες εφημερίδες, ενώ θα έπρεπε κανείς να «σκάψει» στις περισσότερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για να το ανακαλύψει.

Αντιθέτως φαίνεται πως επιλέχθηκαν διάφορες θεματικές ενότητες, ώστε να παίξουν το ρόλο του «γεγονότος» που θα εξοβελίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών «από το βάθρο». Ας δούμε μερικές από αυτές…

πηγη news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)