Μπόρις Τζόνσον: Η Ρωσία ευθύνεται για την ενεργειακή κρίση -«Ο Πούτιν το ευχαριστιέται, θέλει να λυγίσουμε»


Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα είναι αυξημένοι αυτό το χειμώνα και είπε πως γι’ αυτό ευθύνεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γράφοντας στην Daily Mail την Κυριακή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιδείνωση της κρίσης - και ισχυρίστηκε ότι στον Ρώσο πρόεδρο «αρέσει» αυτό που συμβαίνει.

Και παρόλο που ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι οι επόμενοι μήνες μπορεί να είναι «πολύ δύσκολοι», επέμεινε ότι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου «θα είναι χρυσό».
Έγραψε: «Ήταν η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία που ανατάραξε τις ενεργειακές αγορές. Είναι ο πόλεμος του Πούτιν που κοστίζει στους Βρετανούς καταναλωτές».

Οι λογαριασμοί ενέργειας διπλασιάζονται, ο Πούτιν το ευχαριστιέται, λέει ο Μπόρις Τζόνσον
«Γι' αυτό ο λογαριασμός σας για την ενέργεια διπλασιάζεται. Φοβάμαι ότι ο Πούτιν το ξέρει. Του αρέσει. Και θέλει να λυγίσουμε».

Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι οι «μαλακοί» Ευρωπαίοι πολιτικοί θα χαλαρώσουν τις κυρώσεις «και θα ζητιανέψουν για ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο» καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η απόσυρση της υποστήριξης από την Ουκρανία θα ήταν «απόλυτη τρέλα» - και επέμεινε ότι η θέση του Πούτιν «εξασθενεί» κάθε μήνα που περνάει.

Ο Τζόνσον έγραψε: «Πρέπει και θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την κρίση. Τεράστια ποσά χρημάτων των φορολογουμένων έχουν ήδη δεσμευτεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αυτά τα μετρητά ρέουν τώρα - και θα συνεχίσουν να ρέουν τους επόμενους μήνες».

«Τον επόμενο μήνα -όποιος κι αν πάρει τη θέση μου- η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα ακόμη τεράστιο πακέτο οικονομικής στήριξης».

Η Λιζ Τρας, η οποία είναι η φαβορί για την πρωθυπουργία της χώρας, έχει πει ότι δεν θα ήταν «σωστό» να ανακοινώσει τα πλήρη σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι να τελειώσει η εκλογική διαδικασία.