«Κύριε Μητσοτάκη, είστε κατηγορούμενος για θεσμική εκτροπή»...

0


 Για βαρύτατο θεσμικό ατόπημα κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι νομικά, πολιτικά, ηθικά υποχρεωμένος και να δώσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ωμή παραβίαση του Συντάγματος» και τον κάλεσε να δώσει σαφείς απαντήσεις...

Όπως επισήμανε, πρέπει να απαντήσει γιατί παρακολουθούνταν ο ευρωβουλευτής και νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, το τρίτου κόμματος στη Βουλή.

«Ποιος είναι ο νόμιμος λόγος εθνικής ασφάλειας για να παρακολουθείται;» και μάλιστα την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ρώτησε μετ' επιτάσεως και πρόσθεσε: «Είναι πράκτορας, κατάσκοπος, απειλεί την εθνική ασφάλεια;»

Όπως είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν παρίσταται στη Βουλή «ως τιμητής, αλλά ως υπόλογος», αποδίδοντάς του την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, ως προϊστάμενος του Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Και για τους υψηλούς τόνους του πρωθυπουργού, είπε χαρακτηριστικά «φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, αλλά εδώ δεν φοβάται κανένας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, για κατάλυση στοιχειωδών αρχών του δημοκρατικού πολιτεύματος και τόνισε ότι οι υποκλοπές, κατά παράβαση άρθρου 19 παρ. α του Συντάγματος «δεν είναι απλό σφάλμα, αλλά αξιόποινη πράξη, καθώς πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού».

Και τόνισε, ότι όταν πρόκειται για αρχηγό κόμματος, δεν δικαιολογείται καμία επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας

Μάλιστα, όσον αφορά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν γνώριζε, μίλησε για ανικανότητα να ελέγξει ακόμη και τους άμεσα υφισταμένους του.

Και σημείωσε ότι οι Έλληνες πολίτες αλλά και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη όσα συμβαίνουν και περιμένουν εξηγήσεις.

Διεθνώς ρεζίλι

Επισήμανε την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με διαρροές ότι για τις παρακολουθήσεις ευθύνονται ξένες χώρες, πράγμα που διαψεύστηκε από τις χώρες που αναφέρθηκαν, και τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό εκθέτουν και ευτελίζουν τη χώρα διεθνώς.

Όσον αφορά τους δύο υπουργούς Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη και Κ. Πιερρακάκη, θύμισε ότι είπαν ψέματα για τις παρακολουθήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, και αναρωτήθηκε: «Ο ανιψιός σας και ο αρχηγός της ΕΥΠ σας είπαν ψέματα και συνέχισαν να σας εξαπατούν; Δηλαδή ποιος κυβερνούσε; Ο ανιψιός σας;»

«Δεν τους ρωτήσατε; Δεν θέλατε να μάθετε περί τίνος πρόκειται;» πρόσθεσε

«Να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν ο πρωθυπουργός», σημείωσε. 

Και ρώτησε αν ήξερε για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. «Και αυτός πράκτορας ή κατάσκοπος;»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν περιμένει ασφαλώς απάντηση από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι «επί 3,5 χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης χτίζει ένα καθεστώς για να γαντζωθεί στην εξουσία, ένα καθεστώς νεποτισμού, σήψης και παρακμής, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Μίλησε για πλέγμα ενεργειών που φανερώνει «καθεστωτική αντίληψη», θυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, μοίρασε δημόσιο χρήμα, προχώρησε στη λίστα Πέτσα και άλλες λίστες της ντροπής, μοιράζοντας δημόσιο χρήμα σε ΜΜΕ με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή του στάση έναντι της κυβέρνησης, διώκοντας παράλληλα τα μέσα που ασκούσαν κριτική.

«Αυτά μας οδήγησαν στην 108η θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου», είπε.

Θύμισε το μεγάλο πάρτι με τα υπέρογκα μπόνους των golden boys, τις απευθείας αναθέσεις, την αύξηση των μετακλητών και τους διορισμούς που ξεπέρασαν κάθε όριο.

«Είσαστε αλλεργικός σε κάθε δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία», σημείωσε. «Είχατε την αίσθηση ότι είστε ανέλεγκτος, και ανεξέλεγκτος, και αυτό οδήγησε στην ασυδοσία».

Και σημείωσε: «Τον κ. Ανδρουλάκη, εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν. Γιατί μέσα στην αλαζονεία σας δεν σας έφτασε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά θέλατε να ελέγξετε και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα. Αυτός είναι ο ορισμός της υπονόμευσης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Για τον Θ. Κουκάκη, είπε, τον παρακολουθούσατε «γιατί ερευνούσε υποθέσεις απιστίας στις τράπεζες» και για «να δώσετε ασυλία σε όσους ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

«Όχι μόνο γνωρίζατε, είσαστε ο ιθύνων νους αυτής της κατάστασης» πρόσθεσε.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)