Ισορροπίες τρόμου στην Ταϊβάν...

 
Με αγωνία παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας. 

Το βράδυ της Τρίτης, λοιπόν, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποφάσισε τελικά να αψηφήσει τις προειδοποιήσεις αλλά και τις ξεκάθαρες απειλές από το Πεκίνο και να... μεταβεί στην Ταϊβάν: μια ενέργεια που αποτελεί πρόκληση για την Κίνα, η οποία θεωρεί πως η Αμερικανίδα αξιωματούχος διέβη την «κόκκινη» γραμμή.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου: μέσα σε λίγη ώρα, κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία έφτασαν κοντά στη διαχωριστική γραμμή των ανεπίσημων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, όπως ανέφερε το Reuters. Ειδικότερα, η Κίνα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις σε έξι περιοχές γύρω από την Ταϊβάν, από τις 4 ως τις 7 Αυγούστου. Όπως ανέφερε, ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δήλωσε ότι θα διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν. Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τουλάχιστον είκοσι αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας. 

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ανατολικά του νησιού βρίσκονται τέσσερα μεγάλα αμερικανικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan. Το τελευταίο συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins: πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους. Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λευκός Οίκος δείχνει αμήχανος αναφορικά με την επίσκεψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως προτού προσγειωθεί στην Ταϊπέι το αεροπλάνο που μετέφερε την Πελόζι. Ο εκπρόσωπος Τζον Κέρμπι υποστήριξε πάντως ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει κάτι που να «προκαλεί κρίση ή σύγκρουση».

Πεκίνο: Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας

«Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνικών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊπέι. Και προσθέτει: «Υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν. Στέλνει το λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσιγκτον...