Τι θα γίνει τελικά με τις διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

Anthony
0

 Οι διακοπές ρεύματος ως ακραίο μέτρο για την ενεργειακή κρίση τον χειμώνα δεν επιβεβαιώνονται. Τα μέτρα που παίρνει η Ευρώπη για την ενέργεια. Τι θα κάνει η Ελλάδα. 

Οι χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται ήδη για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, με πακέτα μέτρων, διαφορετικά για την κάθε μία, προκειμένου να μπορέσει να ξεπεραστεί το επερχόμενο σφοδρό κύμα. Πολλά έχουν ακουστεί και για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο, είναι ένα ακραίο μέτρο και ένα σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μίλησε όμως για έναν «χειμώνα δύσκολο, χωρίς αμφιβολία». Δεν απέκλεισε όμως και εντελώς κάτι τέτοιο για το μέλλον, αφού στις δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει «αυτή τη στιγμή στο τραπέζι κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησης».

Διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας.

Οι δήμοι πάντως προετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάμεσα στα πρώτα «όπλα» των δημάρχων για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων λαμπτήρων με LED, ο περιορισμός λειτουργίας διακοσμητικού φωτισμού αλλά και ειδικά μέτρα στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει προς το παρόν τον δρόμο των επιδοτήσεων, με το πρακτορείο Reuters να υπενθυμίζει σε δημοσίευμα στα μέσα Αυγούστου πως «έχει δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα μέτρα από τον Σεπτέμβριο». Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο, είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όμως ζήτησε χθες πειθαρχία στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα να «κλαίγονται», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε που η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά:

«Το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο άρα οι καθημερινές μας συνήθειες όπως τις ξέραμε στο παρελθόν πρέπει τώρα να μεταβληθούν γιατί πια το ρεύμα κοστίζει. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως λαός και δεν δείξουμε και εμείς κάποια σημάδια πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας δεν μπορεί να κλαιγόμαστε αύριο γιατί η οικονομία μας δεν πάει καλά γιατί τα περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα».

Σημείωσε επίσης: «Μπορεί στο λογαριασμό τους να μην βλέπουν πια πόσο ακριβό είναι το ρεύμα γιατί παρεμβαίνει το κράτος και τους σώζει από αυτή την αύξηση αλλά το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο».

Τα μέτρα στην Ευρώπη για την ενέργεια

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Γερμανία έχουν στόχο να επιτρέψουν την εξοικονόμηση κατά το 2% της κατανάλωσης φυσικού αερίο. Μερικά από αυτά είναι το πλαφόν στους θερμοστάτες στη δημόσια διοίκηση και κατάργηση της παροχής ζεστού νερού στα δημόσια κτίρια. Στις επιχειρήσεις, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα μειωθούν, ενώ τα νοσοκομεία εξαιρούνται φυσικά από τα μέτρα.

Στη Γαλλία από την άλλη έχουν στόχο να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας το 2024 κατά 10%. Έχουν επίσης συσταθεί ομάδες που πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ να σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων μετά το κλείσιμο, ενώ στο λιανεμπόριο θα μειώσουν τον φωτισμό κατά 30% και τη θερμοκρασία στους 17 βαθμούς Κελσίου στις ώρες αιχμής. Στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας η θέρμανση θα ανοίγει μόνο όταν οι θερμοκρασίες μέσα στον χώρο πέφτουν κάτω από τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Η «επιχείρηση θερμοστάτης» έχει ανακοινωθεί σε Ιταλία και Ισπανία, ενώ στην Ελβετία η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Εάν δεν γίνει αυτό εθελοντικά, τότε θα εξεταστούν άλλα μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα.

Ηχηρές προειδοποιήσεις για τον χειμώνα

Το αφεντικό της Total ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον χωρίς ρωσικές προμήθειες. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα, ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε ότι η κατάσταση κρίσης στην ενέργεια μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», όπως είπε.

Ο επικεφαλής ενός άλλου ενεργειακού κολοσσού, ο Πάτρικ Πουγιανέ της TotalEnergies, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο.

Στην ηχηρή προειδοποίηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί αρκετούς τρομερούς χειμώνες χωρίς ελέγχους στις τιμές του φυσικού αερίου» προχώρησε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν.

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα», σημείωσε στο Twitter χθες, Κυριακή (28/9), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου». 

Πηγή:https://www.ieidiseis.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)