Κυβερνητικές αλχημείες και νέα χαράτσια στην ενέργεια...

0


 Με ένα νέο πρόσθετο φόρο που θα πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για να συγκεντρώνονται χρήματα τα οποία θα δίνονται μετά ως επιδοτήσεις στους ασήκωτους λογαριασμούς, συνόδευσε η κυβέρνηση τις σημερινές εξαγγελίες για τις κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια.

Οι ...ανακοινώσεις έγιναν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τον συνήθη τρόπο του διαγγέλματος και χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και του κινδύνου να θέσουν ενοχλητικές ερωτήσεις με δύσκολη απάντηση.

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι για τον μήνα Σεπτέμβριο η επιδότηση στα νοικοκυριά θα φθάσει τα 639 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,639 ανά κιλοβατώρα) έναντι 337 ευρώ τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια επιδότηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ΔΕΗ καθώς ήταν εκείνη που αύξησε την βασική της χρέωση κατά 62,1% στα 788 ευρώ έναντι 486 τον Αύγουστο.

Ο υπουργός προσπάθησε να αντικρούσει την κριτική που -ενίοτε- γίνεται για επιδότηση των κερδών των επιχειρήσεων ενέργειας με χρήματα των φορολογουμένων.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του για το Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης που δημιούργησε η κυβέρνηση: «Ήδη κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του Νέου Μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράξαμε 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές». Στο σημείο αυτό, βέβαια, παρέλειψε να αναφέρει ποια είναι η αρχική πηγή των χρημάτων αυτών, δηλαδή εάν είναι οι ίδιοι οι καταναλωτές που πρώτα χρεώνονται υπερβολικά και μετά έρχεται το κράτος να τους δώσει την επιδότηση.

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του στο νέο «χαράτσι» που δημιουργείται από τον Σεπτέμβριο. Οπως ανέφερε, οι οικιακοί καταναλωτές θα πληρώνουν ένα λεπτό του ευρώ ανά κιλοβατώρα για να δημιουργηθεί αποθετικός λογαριασμός προκειμένου να λειτουργήσει Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου.

Πρακτικά, ένας πελάτης της ΔΕΗ που θα χρεώνεται με 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα, δεν θα πέφτει στα 0,149 μέσω της επιδότησης των 0,639 αλλά θα καταλήγει στα 0,159 (αύξηση 6,7%).

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τι θα αφορά ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης Κινδύνου και ποιοι θα είναι οι αντισυμβαλλόμενοι σε αυτόν. Είπε όμως κάτι πιο ενδιαφέρον ότι αυτός ο πόρος θα περιληφθεί στις χρεώσεις ΥΚΩ. Οι χρεώσεις αυτές υποτίθεται πως συγκέντρωναν χρήματα για να χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, η αυξημένου κόστους ηλεκτροπαραγωγή στα νησιά που δεν συνδέονται με καλώδιο και καίνε πετρέλαιο. Παλαιότερα, μάλιστα, είχε ανακοινωθεί ότι οι χρεώσεις αυτές θα μειωθούν επειδή πολλά νησιά πλέον συνδέονται καλωδιακά με την ηπειρωτική χώρα.

Η μείωση αυτή ουδέποτε συνέβη, ενώ στο μεταξύ συνέβη και το άλλο: Η παραγωγή ρεύματος από πετρέλαιο κατέστη φθηνότερη από την παραγωγή με φυσικό αέριο! Τώρα ο υπουργός υποσχέθηκε ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ «θα εξορθολογιστούν» μειούμενες κατά 70%. Μέχρι να συμβεί, όμως, αυτό, οι καταναλωτές θα πληρώσουν την αυξημένη κατά 6,7% χρέωση.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)