Ζητάνε πάλι και τα ρέστα...

 
Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση στριμώχτηκε άγρια και ζητάει από πάνω τα ρέστα αρκούμενη απλά να παραδεχτεί «λάθη» και «στρεβλώσεις», χωρίς επί της ουσίας να αναλάβει την ευθύνη, παρά την κατακραυγή μετά το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων και το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας.

Μετά τα ψέματα περί ανύπαρκτων παρακολουθήσεων, το Μαξίμου εμμένει να μην... δημοσιοποιεί τους λόγους υποκλοπής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ζητά ο ίδιος, και πλέον ισχυρίζεται ότι θέλουν να τον ενημερώσουν αλλά το αρνείται. Αναπαράγοντας την νέα κυβερνητική γραμμή ο Γιάννης Οικονόμου επέμεινε ανερυθρίαστα σήμερα πως «υπάρχουν όρια και τρόποι με τους οποίους μπορεί να ενημερωθεί κανείς. Τους γνωρίζει ο κ. Ανδρουλάκης. Θα έπρεπε να τους γνωρίζει. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιχείρησε διά του κ. Γεραπετρίτη να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη»....

Μιλώντας στην ΕΡΤ επικαλέστηκε το θεσμικό πλαίσιο για τις «νόμιμες παρακολουθήσεις» κάνοντας λόγο για «παθογένεια που διαχρονικά σέρνεται από το 1994», σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, για να συμπληρώσει πως «Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι στη διάθεση του κ. Ανδρουλάκη για να του πουν όσα μπορούν να του πουν εξαιτίας αυτού του θεσμικού πλαισίου». Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «όλα έγιναν τυπικά, όπως έπρεπε να γίνουν», αφού δόθηκε εισαγγελική παραγγελία.

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε και πως ανέλαβε την ευθύνη μέσω των δύο παραιτήσεων, του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και εκλεκτό του Παναγιώτη Κοντολέοντα, και του γενικού γραμματέα και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη, που όμως «ούτε εκείνος ήξερε». «Η κυβέρνηση, όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες με την τεχνογνωσία θα συνδράμουν το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης για να βρούμε την άκρη του νήματος» είπε.

Για πολλοστή φορά αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί δημοσιογράφους ισχυριζόμενος πως υπάρχει «σύγχυση» σε σχέση με τα «δύο περιστατικά. Άλλο πράγμα τα Predator, τα οποία η χώρα δεν τα έχει, οι εθνικές αρχές ασφαλείας δεν τα χρησιμοποιούν, άλλο το ζήτημα των νόμιμων επισυνδέσεων που διέπεται από ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά και πως οι ελληνικές υπηρεσίες δεν τα χρησιμοποιούν. Αυτό θα προκύψει από την έρευνα της Δικαιοσύνης, έχει ήδη προκύψει από την έρευνα που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας».

Ωστόσο, δεν έδωσε καμία απάντηση στα περί επιχειρηματικών διασυνδέσεων, αγνοώντας επιδεικτικά ξανά τα ευρήματα για συνδέσεις που ξεκινούν από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και φτάνουν σ’ ένα πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης, τον Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (Βλ. το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»: «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator»).

Σε ερώτηση σχετικά με την έκτακτη συζήτηση προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου και δεν φοβάται αν τεθεί πρόταση μομφής. Κατηγόρησε δε εκ νέου την αντιπολίτευση για συνωμοσιολογία, σεναριολογία και εργαλειοποίηση της υπόθεσης προκειμένου να στηθεί «ένα αφήγημα που λέει ότι στην Ελλάδα ζούμε σε ένα απόλυτο αυταρχικό καθεστώς. Στην Ελλάδα έχουμε στήσει έναν μεγάλο αδελφό και παρακολουθείτε όλος ο κόσμος, ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου και του Λόγου, ότι βγαίνεις έξω και φοβάσαι τι θα πεις γιατί θα έχεις κάποια συνέπεια. Αυτά είναι πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Συνέχισε να επιχειρεί να κάνει το μαύρο-άσπρο αναφερόμενος στις προτάσεις του πρωθυπουργού για αλλαγής σειρά διατάξεων στο ... μέλλον, ώστε να μην βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με «παράδοξα» ζητήματα και απεύθυνε έκκληση να δούμε το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις ένα «θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη» και χρειάζεται «τρόπους θωράκισης και αντιμετώπισης»...

efsyn.gr