Υπουργός για τον καφέ ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στην Παπούα Νέα Γουίνέα...


 Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέας Γουινέας ανακοίνωσε το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο νέα πρόσωπα, αλλά και νέες... θέσεις, μεταξύ των οποίων και έναν υπουργό για τον καφέ.

Η θέση αυτή -που πιστεύεται ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία- δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να επεκτείνει βασικές γεωργικές βιομηχανίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζέιμς Μαράπε, ο οποίος επανεξελέγη νωρίτερα αυτόν τον μήνα μετά από εκλογές που αμαυρώθηκαν από τη βία και τις καταγγελίες για νοθεία ψηφοφόρων.

Για πρώτη φορά ο Μαράπε όρισε επίσης υπουργό για το φοινικέλαιο.

«Οι διορισμοί εστιάζουν ειδικά στη γεωργία με σημαίνοντα τρόπο, για να δούμε τη γεωργία στη χώρα να αναπτύσσεται», δήλωσε την Τρίτη κατά την ανακοίνωση του νέου 33μελούς υπουργικού συμβουλίου.

«Η γεωργία είναι ο τομέας όπου η κυβέρνηση μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο όσον αφορά τον πληθυσμό αυτής της χώρας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας είναι αγρότες. Έχουμε γη και πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους μας να ασχοληθούν με τη γεωργική παραγωγή».

Τα υπουργεία καφέ και φοινικέλαιου λειτουργούν παράλληλα με το βασικό υπουργείο γεωργίας, το οποίο διοικείται από τον βουλευτή της Goroka, Aiye Tambua.

Υπουργός για τον καφέ είναι ένας νέος βουλευτής, ο Joe Kuli, από το Anglimp-South Waghi, μια κεντρική ορεινή περιοχή.

Ο καφές από την Παπούα Νέα Γουινέα είναι μια περιζήτητη ποικιλία τα τελευταία χρόνια, με καφετέριες σε όλη την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να σερβίρουν καφέ που παρασκευάζεται με κόκκους από την περιοχή. 

Ο Marape δήλωσε ότι η βιομηχανία καφέ πρέπει να αναζωογονηθεί για να φέρει περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές. Ο Kuli κατανοεί τις προκλήσεις, όπως είπε, επειδή κατάγεται από την κοιλάδα Wahgi της Jiwaka, η οποία κάποτε ήταν μια τεράστια φυτεία καφέ, αλλά έχει κατακλυστεί πλέον από θάμνους.

«Η προσοχή του υπουργού Kuli θα στραφεί στον καφέ, στον καφέ και... στον καφέ. Θέλω να πίνω καφέ που φτιάχνεται στη Γκορόκα, στο Όρος Χάγκεν, στη Λάε και σε άλλα μέρη της χώρας. Θέλω να δω να καλλιεργείται περισσότερος καφές για εξαγωγή στις κερδοφόρες αγορές του κόσμου».

Η παραγωγή καφέ στη χώρα απασχολεί κυρίως μικρούς αγρότες σε χωριά, οι οποίοι παράγουν σχεδόν το 85% της ετήσιας σοδειάς της χώρας. Αποτελεί πηγή εισοδήματος για περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους - περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού - σύμφωνα με το τμήμα γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Ο καφές είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γεωργικό προϊόν της χώρας μετά το φοινικέλαιο, αντιπροσωπεύοντας το 27% του συνόλου των γεωργικών εξαγωγών και το 6% του ΑΕΠ της χώρας.

Ο Francis Maneke, βουλευτής της Talasea, στη Δυτική Νέα Βρετανία, διορίστηκε νέος υπουργός φοινικέλαιου, υπεύθυνος για την καλλιέργεια των δέντρων από τα οποία μπορεί να παραχθεί φοινικέλαιο.

«Το φοινικέλαιο είναι το μεγαλύτερο γεωργικό προϊόν στην Π.Ν.Γ, συνεισφέροντας περίπου το 40% των εσόδων - 1,2 δισεκατομμύρια kina (348 εκατ. ευρώ) ετησίως», δήλωσε ο Marape.

«Έχουμε τόση γη που βρίσκεται σε αδράνεια και ο υπουργός Maneke θα αναλάβει να τη χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την παραγωγή, καθώς και να βοηθήσει την υπάρχουσα βιομηχανία να αναπτυχθεί».

Με πληροφορίες από Guardian