Πέντε σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία...


Τα ρωσικά πλάνα και ο παράγοντας «χειμώνας»...
Ο βρετανικός Guardian κάνει πέντε προβλέψεις όσον αφορά στην πορεία που θα ακολουθήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει συμπληρώσει ήδη εξάμηνο. 

Οι μάχες στη χώρα συνεχίζονται και... μόλις χθες, Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενημέρωσε για ρωσικό πλήγμα σε σιδηροδρομικό σταθμό κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι. 

Σενάριο πρώτο: Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για άλλον έναν χρόνο, αλλά σε μικρότερη ένταση

Μπορεί να έχουν ήδη περάσει έξι μήνες από την 24η Φεβρουαρίου και την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης», όπως επιμένει το Κρεμλίνο να αποκαλεί την εισβολή στη γείτονα χώρα, αλλά Ρωσία και Ουκρανία δεν είναι έτοιμες να παραδώσουν τα όπλα, παρά τις σημαντικές απώλειες που μετρούν. 

Το Κίεβο θέλει την επανάκτηση των υπό κατάληψη εδαφών της. Η Μόσχα, από την άλλη, να συνεχίσει να πληγώνει τους Ουκρανούς και τη Δύση. Η ρωσική πλευρά θεωρεί πως ο χειμώνας θα είναι με το μέρος της. 

Δεν έχουν γίνει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά τις αποκαλύψεις για βαναυσότητες σε Μπούτσα και Ιρπίν. Παράλληλα, η κινητικότητα στην πρώτη γραμμή έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την πτώση του Λίσιτσανσκ στα τέλη Ιουνίου. Ουκρανία και Ρωσία παλεύουν για την υπεροχή, αλλά εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης. 

 
Σενάριο δεύτερο: Οι επιδρομές, ο αισιόδοξος τρόπος για να επισπευσθεί μια ρωσική κατάρρευση

Η Ουκρανία θα επιθυμούσε την επανακατάληψη της Χερσώνας, στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου, αλλά ανώτερος αξιωματούχος της χώρας παραδέχθηκε πως «δεν έχουμε αρκετές δυνατότητες για να τους πιέσουμε σε οπισθοχώρηση». Το Κίεβο έχει αλλάξει στρατηγική και επιλέγει πλέον πυραυλικές επιθέσεις, αλλά και επιδρομές σε ρωσικές βάσεις από στελέχη των ειδικών δυνάμεων. 

Ο κυβερνητικός σύμβουλος, Μιχάιλο Ποντόλιακ, επεσήμανε πως στόχος είναι «να δημιουργηθεί χάος εντός των ρωσικών δυνάμεων». Αυτό θα αποτελέσει πλήγμα στη μαχητικότητα του εχθρού, αλλά δεν αναμένεται οι επιδρομές αυτές να οδηγούσαν τους Ρώσους στην παράδοση της Χερσώνας, όπου ήλπιζαν ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι. 

Σενάριο τρίτο: Η Ρωσία επιθυμεί νέες νίκες, αλλά ίσως μείνει στις γραμμές της για να προασπίσει τα ήδη κατακτηθέντα εδάφη 

Η Ρωσία δεν έχει κανένα νέο επιθετικό σχέδιο εκτός από το τις μαζικές επιθέσεις του πυροβολικού και την καταστροφή πόλεων για να συνεχίσει να κινείται εντός της Ουκρανίας. 

Αυτή η στρατηγική επιλέγεται γιατί είναι αποτελεσματική, αλλά κατά είναι ένας καλός τρόπος να μειωθούν οι απώλειες στρατιωτών. Κατά πληροφορίες, έχει ήδη χάσει 15.000 στρατιώτες. Εμμένει σε αυτή την επιλογή, αλλά η πρόοδος είναι αργή, μερικώς γιατί χρειάστηκε να στείλει νέες δυνάμεις στη Χερσώνα. 

Το Κρεμλίνο μπορεί να μην έχει επιτύχει όσα θα ήθελε στον πόλεμο, αλλά κατέχει μεγάλες εκτάσεις ουκρανικού εδάφους στα ανατολικά και τα νότια και μιλά ανοιχτά για δημοψηφίσματα για την προσάρτησή τους, όπως είχε γίνει και με την Κριμαία. 

Με τον χειμώνα να πλησιάζει, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην εδραίωση της εξουσίας στα ήδη κατακτηθέντα εδάφη. 

Σενάριο τέταρτο: Ο χειμώνας θα προκαλέσει νέα προσφυγική κρίση και θα δώσει ευκαιρίες στον καλύτερα προετοιμασμένο

Η έλευση του χειμώνα απασχολεί και τις δύο πλευρές, για διαφορετικούς λόγους.

Η Ουκρανία είναι ιδιαιτέρως ανήσυχη για τα ανθρωπιστικά ζητήματα που θα ανακύψουν, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών στο Ντονέτσκ και άλλες περιοχές της πρώτης γραμμής. Αξιωματούχος προέβλεψε πως θα παρατηρηθεί νέο προσφυγικό κύμα, με έως και δύο εκατομμύρια Ουκρανούς να κινούνται προς την Πολωνία. 
 
Στον αντίποδα, για τη Ρωσία ο χειμώνας είναι ευκαιρία. Το Κίεβο φοβάται πως η άλλη πλευρά θα βάλει στο στόχαστρό της υποδομές ενέργειας, εντείνοντας το πρόβλημα της θέρμανσης, και ίσως σταματήσει τις εργασίες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. 

Η Μόσχα θέλει, επίσης, να επιτείνει την αγωνία της Δύσης σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου και έχει έχει κάθε κίνητρο να αυξήσει την πίεση.

Την άνοιξη, ωστόσο, θα ήταν κατάλληλη στιγμή για την εκκίνηση νέας επίθεσης και από τις δύο πλευρές. 

Σενάριο πέμπτο: Ο ρόλος της Δύσης

Η Ουκρανία θα αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τον εχθρό χωρίς τη στρατιωτική βοήθεια των δυτικών συμμάχων της. Αλλά δεν έχει λάβει αρκετό οπλισμό, όπως μαχητικά αεροσκάφη, που θα επέτρεπαν να απωθήσει τους εισβολείς.

Οι δυτικοί πολιτικοί μιλούν για ανάγκη η Ρωσία να απωθηθεί από τη χώρα, αλλά δεν παρέχουν αρκετή δύναμη για να καταστεί δυνατό. 

Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει. Υπάρχει, για παράδειγμα, σημαντική έλλειψη πόρων για την ανοικοδόμηση σπιτιών. Στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του Κιέβου, κτίσματα παραμένουν ερειπωμένα εδώ και πέντε μήνες, από τότε που έφυγαν οι Ρώσοι. Οι κάτοικοι, σε απόγνωση, αναγκάζονται να ζουν σε γκαράζ ή προσωρινά καταλύματα. 

Όσοι εκτοπίστηκαν μένουν ακόμα και σε σχολεία, νηπιαγωγεία ή άλλες δομές, όπου όμως δεν είναι δυνατό να ζήσουν επί μακρόν. 

Με πληροφορίες από Guardian