Στήριξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα...


 ...απέναντι στις δίκες SLAPP Δημητριάδη για το σκάνδαλο υποκλοπών...

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καλούν τον τέως Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, να αποσύρει τις αγωγές κατά δημοσιογράφων, των οποίων οι αποκαλύψεις ανάγκασαν τον Δημητριάδη να παραιτηθεί...

Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή αφορά την Εφημερίδα των Συντακτών, τους Reporters United, αλλά και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη. Συνολικά το ποσό των αγωγών φτάνει αθροιστικά πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ.

«Η απόφαση να μηνύσει τον Θανάση Κουκάκη και τους δημοσιογράφους που ερεύνησαν τις παρακολουθήσεις αντί να γίνει προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως, είναι λυπηρή», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Οι ΔΧΣ καλούν τον Γρηγόρη Δημητριάδη «να αποσύρει άμεσα τις καταχρηστικές του αγωγές κατά των Reporters United, της Εφ.Συν. και του Θανάση Κουκάκη» που έχουν «ως μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων». Καλούν επίσης την κυβέρνηση «να αποκαταστήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τη δημοσιογραφική κοινότητα επισπεύδοντας τις έρευνες για τις παρακολουθήσεις» αλλά και να ρίξουν φως στη δράση της ΕΥΠ -υπηρεσία υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού- και των πρακτικών της εναντίον λειτουργών του Τύπου.

Τέλος, τονίζουν πως είναι «απαραίτητη» η «ανάλυση των οικονομικών συναλλαγών των εταιρειών που πωλούν το λογισμικό κατασκοπείας Predator και των πιθανών σχέσεών τους με εταιρείες που σχετίζονται με το κράτος».