Ουκρανία: Εξι μήνες πολέμου...

0


 ...μια κατακρεουργημένη ήπειρος, μια «δίσεκτη» εποχή...

Με μια επίδειξη ενότητας, αποφασιστικότητας και ιδεολογικής σύμπλευσης, Δυτικοί και Ουκρανοί προσπαθούν να ξορκίσουν το αδιέξοδο του πολέμου -ακριβώς έξι μήνες σήμερα απ' το ξέσπασμά του- και το τρομακτικό τέλμα στο οποίο έχει βυθίσει οικονομικά και γεωπολιτικά την Ευρώπη...

Η ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου έγραψε το βίαιο τέλος του μεταψυχροπολεμικού κόσμου πάνω στη γραμμή αντιπαράθεσης της αμερικανο-ΝΑΤΟϊκής επεκτατικότητας και του ρωσικού αναθεωρητισμού, συντρίβοντας και τα τελευταία ψήγματα του -αφελούς υπό την τρέχουσα οπτική- οράματος για μια ειρηνική Ευρώπη- κοινό σπίτι Δύσης-Ανατολής. 

Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», ενός νεόκοπου, ετερόκλητου φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε μια δήλωση ασυνήθιστα σκληρή και «δηλητηριώδη» λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι ένας από τους λίγους δυτικούς ηγέτες που συνομιλεί απευθείας με τον Πούτιν. «Δεν πρέπει να δείξουμε καμία αδυναμία και κανένα πνεύμα συμβιβασμού απέναντι στη Ρωσία», διακήρυξε εν μέσω -ως επί το πλείστον διαδικτυακών- χειροκροτημάτων, καθώς οι περισσότεροι εκπρόσωποι συμμετείχαν στην εν λόγω σύνοδο μέσω βιντεο-διάσκεψης.

 «Δεν μπορούμε (...) να δείξουμε καμία αδυναμία, κανένα πνεύμα συμβιβασμού, διότι αυτός ο αγώνας αφορά την ελευθερία όλων μας και την ειρήνη σε όλες τις γωνιές του πλανήτη», υπογράμμισε, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Μακρόν, δεσμευόμενος προς τον Ζελένσκι ότι η υποστήριξη των φίλων της Ουκρανίας θα είναι «διαχρονική».

«Μάρτυρας»

 Την ίδια ώρα, στη Μόσχα, πάνω απ’ το φέρετρο της 29χρονης Ντάρια Ντούγκινα, της κόρης του θεωρητικού του μετακομμουνιστικού ρωσικού επεκτατισμού Αλεξάντρ Ντούγκιν, η οποία σκοτώθηκε το Σάββατο στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, σε βομβιστική επίθεση που ανατίναξε το αυτοκίνητό της -με το Κρεμλίνο να κατηγορεί ευθέως ως υπεύθυνη την Ουκρανία-, οι υπέρμαχοι των ρωσικών δικαίων ορκίζονταν «εκδίκηση», που, κατ’ αυτούς, δεν θα είναι άλλη από τη συντριπτική νίκη της Ρωσίας επί των εχθρών της. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας υποστήριξαν πως η επίθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο το Κίεβο αρνήθηκε κάθε ανάμειξη λέγοντας πως ο «στόχος» δεν είχε καμία «στρατηγική σημασία» για την Ουκρανία.


 Εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν ουρά σε μια αίθουσα του τηλεοπτικού κέντρου της Μόσχας για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Ντάρια, χαιρετίζοντάς την ως «μάρτυρα», της οποίας ο θάνατος πρέπει να τύχει εκδίκησης με τη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

 Ο πατέρας της, ο 60χρονος Ντούγκιν, του οποίου η εθνικιστική κοσμοθεωρία συμπυκνώνεται στην άποψη ότι η μετακομμουνιστική Ρωσία οφείλει να αποκαταστήσει την κυριαρχία της στα όρια της σοβιετικής εποχής προκειμένου να ξαναγίνει μια ισχυρή υπερδύναμη, μιλώντας στην επικήδεια τελετή είπε χαρακτηριστικά ότι η κόρη του «πέθανε για τον λαό, πέθανε για τη Ρωσία». «Το τεράστιο τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από το υψηλότερο επίτευγμα, τη νίκη μας», είπε χαρακτηριστικά. Η Ντάρια «ζούσε για χάρη της νίκης και πέθανε για χάρη της νίκης. Για τη ρωσική νίκη μας, την αλήθεια μας, την ορθόδοξη πίστη μας, το κράτος μας», τόνισε.


 Στην τελετή παρευρέθησαν πολλοί ανώτεροι Ρώσοι πολιτικοί και ισχυροί επιχειρηματίες που ανήκουν στο περιβάλλον του Κρεμλίνου. Οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες των τριών κύριων κομμάτων που συντάσσονται με τον Πούτιν μίλησαν επίσης στην τελετή, επαινώντας την Ντούγκινα ως πατριώτισσα και δεσμευόμενοι να καταδιώξουν αυτούς που διέταξαν τη δολοφονία της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι επεκτατικές ιδέες του Ντούγκιν, οι οποίες βρίσκουν έκφραση στο όραμά του για τη σύσταση της «Νέας Ρωσίας» πάνω στην επικράτεια της Ουκρανίας, επηρέασαν καθοριστικά την απόφαση του Πούτιν να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014.

 Η Κριμαία ήταν άλλωστε και το «επίμετρο» στη χθεσινή παρέμβαση του Ζελένσκι στο ομώνυμο φόρουμ. Με τον πόλεμο να διανύει ήδη μισό χρόνο χωρίς προοπτική θεαματικής αλλαγής στον συσχετισμό δυνάμεων, με τις δύο πλευρές να έχουν επιδοθεί σε τακτικές φθοράς και τους Ρώσους φανερά αδύναμους να καταλάβουν ολόκληρο το Ντονμπάς, ο Ζελένσκι επιλέγει τώρα τη ρητορική της εσχατολογίας και του θριάμβου για να επηρεάσει τον ψυχισμό των συμμάχων του και να διατηρήσει το μομέντουμ της δέσμευσής τους απέναντί του και απέναντι στη χώρα του.

«Νόμος και τάξη»

 Ο Ουκρανός Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα αποκαταστήσει την ουκρανική κυριαρχία στη χερσόνησο, σε μια κίνηση που, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα αποκαταστήσει παγκοσμίως τον «νόμο και την τάξη». «Όλα ξεκίνησαν από την Κριμαία και θα τελειώσουν στην Κριμαία», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος κατά την έναρξη του Crimea Forum. «Για να υπερνικήσουμε τον τρόμο, να δώσουμε πίσω τις εγγυήσεις για την ασφάλεια στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να νικήσουμε στη μάχη εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας. Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κριμαία από την κατοχή. Αυτή θα είναι η αποκατάσταση του παγκόσμιου νόμου και της τάξης», είπε ο Ζελένσκι, στην ομιλία του.

 Προειδοποίησε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να δοκιμάσουν «κάτι ιδιαίτερα άσχημο» ενόψει της σημερινής Ημέρας της Ουκρανικής Ανεξαρτησίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου με τον επισκεπτόμενο το Κίεβο Πολωνό πΠρόεδρο Αντρέι Ντούντα για το ενδεχόμενο ρωσικού πυραυλικού πλήγματος στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ουκρανός Πρόεδρος είπε πως υπάρχει καθημερινή απειλή επιθέσεων και πως οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται με ομότιμες ξένες για να μπορούν να έχουν εικόνα των πιθανών εξελίξεων.

 Πάντως, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο κάλεσε πάλι τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα προειδοποιώντας για αυξημένη πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών πληγμάτων τις επόμενες ημέρες ως αντίδραση στους εορτασμούς για την επέτειο της ουκρανικής ανεξαρτησίας. Επείγουσα ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πρεσβείας αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει πληροφορίες πως «η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της να εξαπολύσει πλήγματα τις επόμενες ημέρες εναντίον πολιτικών υποδομών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας».

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)