Μαζί με τις υποκλοπές, να δούμε και τους εξοπλισμούς...

0

 
Η υπόθεση των υποκλοπών άνοιξε και ταρακουνάει συθέμελα την κυβέρνηση Μητσοτάκη! Αν θα οδηγήσει και στην πτώση της είναι θέμα προς συζήτηση. Έδειξε πάντως ότι... η έπαρση, η αλαζονεία και η βεβαιότητα ότι η εξουσία «όλα τα καλύπτει», είναι απλά μύθοι…

Ο επόμενος φάκελος που θα πρέπει ίσως να προβληματίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι χωρίς αμφιβολία ένας: οι εξοπλισμοί! Είτε κατά τη διάρκεια της θητείας της -όση κι αν είναι αυτή- και σίγουρα μετά από την πτώση της, όποτε κι αν αυτή συμβεί. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η απλή λογική!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πούλησε» με επιτυχία ομολογούμε ότι «εξοπλίζει την χώρα» για να καλύψει υποτίθεται όσα δεν έκαναν όλοι οι προηγούμενοι και σε αυτούς συμπεριλαμβάνει και την κυβέρνηση Σαμαρά! Μόνο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία κατηγορείται από στελέχη της ΝΔ ότι «είναι περισσότερο κυβέρνηση…Σημίτη», αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό που ονόμασε «εξοπλισμό της χώρας» με την καταστρεπτική όπως απέδειξε η ζωή , «λογική Σημίτη»!!!

Εκμεταλλευόμενη την αγωνία των πολιτών για την εθνική άμυνα και επικαλούμενη τον τουρκικό κίνδυνο, έχει υπογράψει ήδη συμβόλαια που σύμφωνα με υπολογισμούς φθάνουν τα 10 δις και μπορεί εύκολα να τα διπλασιάσει αν υλοποιήσει όλα όσα συζητά, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν!

Έχουμε και λέμε, ξεκινώντας από όσα μπορούν να δικαιολογηθούν και θα φθάσουμε στα ανεξήγητα:

•Φρεγάτες Belharra. Αφού τίναξε στον αέρα την ελληνογαλλική συμφωνία το καλοκαίρι του 2020, και με υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και το ΓΕΕΘΑ να έχουν προσανατολιστεί προς τη «λύση» των αμερικανικών φρεγατών, ήρθε η συμφωνία AUKUS για να ανοίξει τον δρόμο στους Γάλλους και να αποκτήσει η Ελλάδα τις Belharra. Χωρίς Scalp και με μηδενική συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας! Για τις κορβέτες ακόμη περιμένουμε…

•Αεροσκάφη Rafale. Η  πρώτη «παρτίδα» ανακοινώθηκε όταν ο κ. Μητσοτάκης τίναξε στον αέρα τη συμφωνία με τη Γαλλία το καλοκαίρι του 2020. Η αγορά έγινε για να εξευμενιστεί ο Μακρόν. Τα υπόλοιπα 6 τα ανακοίνωσε ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ χωρίς ο Α/ΓΕΑ να ξέρει κάτι και με τον νυν Α/ΓΕΕΘΑ να έχει εκφράσει γραπτώς την άποψη του ότι ήθελε να «ρίξει τα χρήματα» των 6 Rafale σε άλλα προγράμματα. 

Τι γίνεται με την υποστήριξη, τις υποδομές και φυσικά την ελληνική συμμετοχή, είναι από τα θέματα που θα ελεγχθούν.

Και πάμε στα …ανεξήγητα!

Ο κ.Φλώρος Α/ΓΕΕΘΑ, φέρεται να είναι σύμφωνος για αμφίβια τεθωρακισμένα που χωράνε «με το ζόρι» στα αρματαγωγά και οι καταπέλτες τους δεν «τα σηκώνουν»! Κόστος 300 εκατομμύρια δολάρια!

Από το πουθενά προκύπτει αγορά μη επανδρωμένων ΑΟΠΛΩΝ UAV MQ-9 από τις ΗΠΑ. Κόστος 380 εκατομμύρια δολάρια! Σε ποια σειρά προτεραιότητας βρισκόταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορούν να μας πουν από το ΓΕΕΘΑ και πως εκτοξεύθηκε προς την κορυφή;

Με το ζόρι οι Γερμανοί θέλουν να μας εκσυγχρονίσουν τα άρματα μάχης Leopard! Το ζητάνε με τρόπο απαράδεκτο λες και η Ελλάδα είναι αποικία τους. Υπάρχουν οι αποδείξεις γι΄ αυτό. Αντί η κυβέρνηση να τους δείξει την πόρτα της εξόδου, συζητά μαζί τους και την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, με απ’ ευθείας ανάθεση και χωρίς να κάνει καμία έρευνα αγοράς. Κόστος εκσυγχρονισμού αρμάτων μάχης 2 δις! Άλλα τόσα κοστίζουν τα γερμανικά τεθωρακισμένα. Σύνολο 4 δις!

Υπάρχουν πολλά ακόμη ανεξήγητα… Το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα για παράδειγμα  και μια σειρά αποφάσεων της σημερινής κυβέρνησης που δεν μπορεί να μην ελεγχθούν.

Ο τουρκικός κίνδυνος που επικαλούνται από την κυβέρνηση θα επέβαλε την επίλυση οποιονδήποτε προβλημάτων υπήρχαν στο ΥΠΑΡΧΟΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ. Αν αυτό απαιτούσε προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στις κρατικές βιομηχανίες να έκαναν προσλήψεις μηχανικών κι όχι χιλιάδων αστυνομικών. Κάπως έτσι στέλνουμε τα C-130 για συντήρηση σε ιδιώτες και τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού επίσης εκτός Βάσης Ελικοπτέρων. Μπορεί να μας πει το ΓΕΕΘΑ τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων;

Επειδή όπως συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια, απαντήσεις δεν θα δοθούν, επιμένουμε ότι όλες οι υποθέσεις εξοπλισμών, θέλοντας και μη θα ανοίξουν. Γιατί;

•Όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση θα «κληρονομήσει» ένα τεράστιο χρέος στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι αλόγιστοι εξοπλισμοί.

•Είναι προφανές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις διαδικασίες δεν τηρήθηκαν ή έγιναν ετεροχρονισμένα. Είναι βέβαιο ότι η όποια κυβέρνηση διαδεχτεί τη σημερινή – όποτε κι αν γίνει- δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο αυτό το πεδίο για σκληρή κριτική και έλεγχο.

•Είναι απολύτως βέβαιο ότι με το βιαστικό τρόπο που έγιναν οι εξοπλιστικές συμφωνίες από τη σημερινή κυβέρνηση θα προκύψουν πολλά και μεγάλα προβλήματα στη συντήρηση όσων οπλικών συστημάτων παραληφθούν, ελπίζουμε στην ώρα τους. 

Αφήσαμε εκτός την υπόθεση του F-35, γιατί είναι τέτοια η …πίστη στον αμερικανικό εξοπλιστικό παράγοντα από όλα τα κόμματα της Βουλής που έχουμε μεγάλες αμφιβολίες αν θα υπάρξει κυβέρνηση που θα…τολμήσει να πει στην Ουάσινγκτον και στη Lockheed Martin ότι έστω «θα το ξανασκεφτούμε»! Μακάρι να διαψευστούμε για να γλιτώσουμε μερικά ακόμη δις για αεροπλάνα που θα είναι τέλεια για νατοϊκές αποστολές αλλά όχι και τόσο χρήσιμα για τις εθνικές μας ανάγκες.

Πηγή: Militaire News

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)