«Ενεργειακός Αρμαγεδδών»...


 Στα 310,5 ευρώ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στα 900 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γαλλία...

Σε θρίλερ χωρίς τέλος εξελίσσεται το ράλι των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη. Αρκεί να αναφερθεί ότι χθες η τιμή της μεγαβατώρας στη Γαλλία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας στα 900 ευρώ/MWh, την ώρα που το φυσικό αέριο στο TTF ξεπέρασε κατά πολύ το φράγμα των 300 ευρώ/MWh...

Το κόστος της ενέργειας στη Γαλλία εκτοξεύεται, καθώς τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρει το Bloomberg, περαιτέρω διακοπές λειτουργίας.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 15% στα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα -πάνω από 10 φορές σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Η άνοδος οφείλεται στην ανακοίνωση της Electricite de France SA ότι περισσότεροι από τους αντιδραστήρες της θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν μετά τη διακοπή. Οι διακοπές επηρεάζουν εργοστάσια συνολικής ισχύος 8.380 MW, δηλαδή σχεδόν το 14% της συνολικής πυρηνικής δυναμικότητας της Γαλλίας.

Η Ευρώπη βρίσκεται στην αιχμή της ενεργειακής κρίσης εν μέσω αυστηρότερων προμηθειών υδροηλεκτρικής ενέργειας και περικοπών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι οποίες ανεβάζουν την τιμή του καυσίμου που χρησιμοποιείται στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της ηπείρου. Οι προμήθειες πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω από τις 31 Αυγούστου, όταν η ρωσική Gazprom PJSC σχεδιάζει να κλείσει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία για συντήρηση τριών ημερών, πυροδοτώντας φόβους ότι οι αποστολές ενδέχεται να μην επαναληφθούν.

Η Electricite de France SA αντιμετωπίζει πλήρη εθνικοποίηση ως μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης να επαναφέρει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στα πόδια του. Η Γαλλία εξάγει κανονικά ηλεκτρική ενέργεια σε γείτονές της, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά τώρα μπορεί να χρειαστεί να εισάγει για μεγάλες περιόδους αυτό το χειμώνα — εάν οι γείτονές της έχουν τη δυνατότητα να την παρέχουν.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 23% στο ιστορικό υψηλό των 792 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Ηλεκτροπληξία» για τους Βρετανούς: Αύξηση 80% στους λογαριασμούς ρεύματος τον Οκτώβριο

Σε αύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών ανακοίνωσε θα προχωρήσει από τον Οκτώβριο η βρετανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, Ofgem. Η ανώτατη τιμή θα οριστεί κατά μέσο όρο στις 3.549 βρετανικές λίρες ανά έτος, από 1.971 λίρες προηγουμένως.

Το ανώτατο όριο τιμής περιορίζει το ποσό που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές ενέργειας στους εγχώριους πελάτες για τους συνδυασμένους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αλλά υπολογίστηκε εκ νέου από την Ofgem για όλη τη διάρκεια του έτους ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει τις τιμές χονδρικής αγοράς και άλλα κόστη του κλάδου.

Οι τιμές της επόμενης ημέρας αυξήθηκαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το υψηλότερο σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου η ηλεκτρική ενέργεια για την Παρασκευή εκτινάχθηκε κατά 17% στα 718,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Gestore dei Mercati Energetici SpA.

Εκτός ελέγχου το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα συνεχίζεται ανεξέλεγκτο το ράλι του φυσικού αερίου, που χθες έσπασε το φράγμα των 300 ευρώ/MWh. Στο TTF η τιμή του φυσικού αερίου για το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 310,5 ευρώ/MWh φτάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και τα 323 ευρώ/MWh. Τα συμβόλαιο παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισε στα 316,4 ευρώ/MWh και για το Νοέμβριο στα 321,3 ευρώ/MWh, δείχνοντας ότι σε αυτό το ανοδικό σερί δεν θα υπάρξει εύκολο τέλος…

https://www.newmoney.gr/