Κούβα: Προσπάθεια να δημιουργηθεί επίσημη αγορά συναλλάγματος - Θα πουλάει δολάρια


Η κυβέρνηση της Κούβας θα αρχίσει να πουλά δολάρια στους πολίτες της από σήμερα, είκοσι ημέρες αφού άρχισε να τα αγοράζει στην τιμή της μαύρης αγοράς, με στόχο να δημιουργήσει επίσημη αγορά συναλλάγματος στη χώρα.

«Θα αρχίσουμε την πώληση συναλλάγματος από αύριο», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Αλεχάντρο Γκιλ υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

Το μέτρο αυτό έχει στόχο «τη δημιουργία μιας αγοράς συναλλάγματος» στη χώρα «η οποία θα επιτρέπει την νόμιμη ανταλλαγή νομισμάτων», γεγονός που με τη σειρά του θα αυξήσει την αγοραστική ισχύ, διευκρίνισε.

Σημαντικό μέρος του κουβανικού λαού λαμβάνει δολάρια – που στέλνουν συγγενείς τους που ζουν στο εξωτερικό ή για υπηρεσίες που προσφέρει σε τουρίστες που επισκέπτονται το νησί--- τα οποία στη συνέχεια πρέπει να αλλάξουν σε πέσος στη μαύρη αγορά χωρίς να περάσουν από την επίσημη οικονομία.

Με στόχο να αποσύρει από τη μαύρη αγορά τα δολάρια, η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μαρία Σαμπίνα Ουίλσον είχε ανακοινώσει στις 4 Αυγούστου ότι οι τράπεζες και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος θα αγοράζουν πλέον δολάρια στην ισοτιμία των 120 πέσος ανά δολάριο, που ισχύει στη μαύρη αγορά, και όχι με βάσει την επίσημη ισοτιμία των 24 πέσος.

Η αξία του αμερικανικού νομίσματος στη μαύρη αγορά αυξήθηκε κατακόρυφα στην Κούβα από τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι αρχές υιοθέτησαν μια οικονομική μεταρρύθμιση βάσει της οποίας η ισοτιμία του δολαρίου ορίστηκε στα 24 πέσος και μετά την αναστολή τον Ιούνιο της πώλησης δολαρίων στους πολίτες εξαιτίας έλλειψης ρευστού.

Μόνο οι ιδιώτες θα μπορούν να αγοράζουν δολάρια, αποκλειστικά από τα κρατικά ανταλλακτήρια, οι συναλλαγές θα περιορίζονται στα 100 δολάρια ανά άτομο και θα εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα, εξήγησε η Ουίλσον.

Η Κούβα διέρχεται αυτή την περίοδο τη χειρότερη οικονομική της κρίση εδώ και 30 χρόνια, με αυξανόμενες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα εξαιτίας της πανδημίας covid-19 και της ενίσχυσης του οικονομικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ