Ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα ασφαλείας στη Ζαπορίζια...

0

 
...λόγω διακοπών στην ηλεκτροδότηση...

Ανησυχία έχει προκαλέσει η πληροφορία ότι τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενεργοποιήθηκαν, έπειτα από διακοπές στην ηλεκτροδότηση που καταγράφηκαν σε περιοχές των υπό ρωσική κατοχή εδαφών...

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, διακοπές στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό». Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters, το οποίο μετέδωσε την είδηση, σημειώνει ότι δεν ήταν μέχρι στιγμής σε θέση να την επιβεβαιώσει.

Η είδηση κυκλοφόρησε την ώρα που ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι ο Οργανισμός είναι «πολύ, πολύ κοντά» στην απόκτηση πρόσβασης στον πυρηνικό σταθμό που ελέγχουν ρωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας στο δίκτυο France 24, ο Ραφαέλ Γκρόσι ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για την απόκτηση πρόσβασης στον πυρηνικό σταθμό.

Το θέμα της Ζαπορίζια συζητήθηκε την Τετάρτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, να δηλώνει ότι οι ελπίδες να τελειώσει ο πόλεμος είναι «λίγες».

«Παρά τις προόδους μας στο ανθρωπιστικό μέτωπο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα σταματήσουν, με νέες πιθανές περιοχές κλιμάκωσης να εμφανίζονται», δήλωσε. Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να προκληθεί μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και ζήτησε να σταλεί μια ομάδα ειδικών εκεί, υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Αρκετοί αξιωματούχοι συμφώνησαν με αυτή τη θέση.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει να εγείρεται ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι χρειάζεται να πούμε ότι ένας πυρηνικός σταθμός δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σαν στρατιωτική βάση», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ε.Ε. Σίλβιο Γκονζάτο, που ζήτησε από τη Μόσχα να επιτρέψει να επισκεφθεί τον σταθμό διεθνής ομάδα ειδικών.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ομιλία του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας πρότεινε η Ρωσία να μεταφέρει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στον ΔΟΑΕ. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει χωρίς όρους «τον πυρηνικό εκβιασμό» και να αποσυρθεί εντελώς από τον σταθμό, υπογράμμισε, ενώ τόνισε τη σημασία να απωθηθεί η ρωσική εισβολή.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)