Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί τους Ουκρανούς η Διεθνής Αμνηστία!

0


Έκθεση – καταπέλτης για το καθεστώς Ζελένσκι

Τα πάνω – κάτω φέρνει στον πόλεμο της Ουκρανίας η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία κατηγορεί ευθέως το καθεστώς Ζελένσκι ότι θέτει σε κίνδυνο την ζωές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μαθητών και ασθενών, καταλογίζοντας της ευθέως δόλο.

Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία είναι άκρως ενοχοποιητικά για τις ουκρανικές δυνάμεις, στις οποίες καταλογίζουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Δημιουργία Στρατιωτικών βάσεων σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων

Επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από κατοικημένες περιοχές αμάχων

Η έκθεση φυσικά διευκρινίζει ότι τέτοιες παραβιάσεις δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας, οι οποίες έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς αμέτρητων πολιτών.

Αναλυτικότερα:

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει σε κίνδυνο τους αμάχους εγκαθιστώντας βάσεις και λειτουργώντας οπλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων, καθώς απέκρουσαν τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε εχθές η Διεθνής Αμνηστία.

Τέτοιες τακτικές παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, καθώς μετατρέπουν πολιτικά αντικείμενα σε στρατιωτικούς στόχους. Τα ρωσικά πλήγματα που ακολούθησαν σε κατοικημένες περιοχές έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν καταστρέψει πολιτικές υποδομές.

«Έχουμε τεκμηριώσει ένα μοτίβο ουκρανικών δυνάμεων να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους και να παραβιάζουν τους νόμους του πολέμου όταν επιχειρούν σε κατοικημένες περιοχές», δήλωσε η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Το να βρίσκεται σε αμυντική θέση δεν απαλλάσσει τον ουκρανικό στρατό από το σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η έκθεση της διεθνούς αμνηστίας

Ωστόσο, δεν ακολούθησε αυτό το μοτίβο κάθε ρωσική επίθεση που τεκμηριώθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία. Σε ορισμένες άλλες τοποθεσίες στις οποίες η Διεθνής Αμνηστία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιοχών της πόλης Χάρκοβο, η οργάνωση δεν βρήκε στοιχεία για ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονταν σε περιοχές αμάχων που έγιναν παράνομα στόχος του ρωσικού στρατού.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας πέρασαν αρκετές εβδομάδες ερευνώντας τα ρωσικά χτυπήματα στις περιοχές Χάρκοβο, Ντονμπάς και Μικολάιβ. Η οργάνωση επιθεώρησε χώρους. ερωτηθέντες επιζώντες, μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων επιθέσεων· και πραγματοποίησε ανάλυση τηλεπισκόπησης και όπλων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ερευνών, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτυπήματα μέσα από κατοικημένες περιοχές, καθώς και τη βάση τους σε κτίρια πολιτών σε 19 πόλεις και χωριά των περιοχών. Το Crisis Evidence Lab του οργανισμού έχει αναλύσει δορυφορικές εικόνες για να επιβεβαιώσει περαιτέρω ορισμένα από αυτά τα περιστατικά.

Οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες ήταν χιλιόμετρα μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Ήταν διαθέσιμες βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τους πολίτες – όπως στρατιωτικές βάσεις ή πυκνά δασώδεις περιοχές κοντά ή άλλες κατασκευές πιο μακριά από κατοικημένες περιοχές. Στις περιπτώσεις που τεκμηρίωσε, η Διεθνής Αμνηστία δεν γνωρίζει ότι ο ουκρανικός στρατός που βρισκόταν σε μη στρατιωτικές δομές σε κατοικημένες περιοχές ζήτησε ή βοήθησε πολίτες να εκκενώσουν τα κοντινά κτίρια – μια αποτυχία λήψης όλων των εφικτών προφυλάξεων για την προστασία των αμάχων.

newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)