Η γρίπη της ντομάτας...

0


 Μια νέα λοίμωξη εξαπλώνεται σε παιδιά στην Ινδία...

Η έξαρση μιας νέας λοίμωξης που αναφέρεται ως «γρίπη της ντομάτας», η οποία είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά σε παιδιά στο νότιο ινδικό κρατίδιο της Κεράλα τον Μάιο, έχει εξαπλωθεί σε ακόμα δύο κρατίδια...

Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό Lancet Respiratory Medicine, 82 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν διαγνωστεί με τον ιό στην Κεράλα έως τις 26 Ιουλίου. 

Κρούσματα έχουν πλέον αναφερθεί στο γειτονικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού και στην Οντίσα στα ανατολικά, όπου έχουν μολυνθεί παιδιά ηλικίας εννέα ετών, αν και ο ιός προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν περί τίνος πρόκειται. Έχει αναφερθεί ως γρίπη της ντομάτας λόγω των επώδυνων κόκκινων φουσκάλων που δημιουργεί στο σώμα και είναι πολύ μεταδοτικός. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή μεταδίδεται εύκολα μέσω της στενής επαφής, όπως μέσω της πάνας, του αγγίγματος ακάθαρτων επιφανειών ή της τοποθέτησης αντικειμένων στο στόμα.

«Η σπάνια ιογενής λοίμωξη βρίσκεται σε ενδημική κατάσταση και θεωρείται μη απειλητική για τη ζωή- ωστόσο, λόγω της φοβερής εμπειρίας από την πανδημία Covid-19, είναι επιθυμητή η επαγρύπνηση για την πρόληψη», αναφέρεται στο άρθρο του Lancet.

Οι γιατροί λένε ότι η διάγνωση της γρίπης της ντομάτας είναι δύσκολη επειδή τα συμπτώματά της μοιάζουν πολύ με εκείνα της Covid, του ιού chikungunya και του δάγκειου πυρετού. Οι δύο τελευταίοι είναι συνηθισμένοι στην Ινδία κατά την περίοδο των βροχών και μεταδίδονται από κουνούπια. Ο chikungunya είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Κεράλα.

Το άρθρο του Lancet αναφέρει ότι η γρίπη της ντομάτας θα μπορούσε να είναι ένα επακόλουθο του chikungunya ή του δάγκειου πυρετού στα παιδιά και όχι μια άλλη ιογενής λοίμωξη.

Προσθέτει: «Ο ιός θα μπορούσε επίσης να είναι μια νέα παραλλαγή της ιογενούς νόσου των χεριών, των ποδιών και του στόματος, μιας κοινής λοιμώδους νόσου που στοχεύει κυρίως παιδιά ηλικίας ενός έως πέντε ετών και ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες».

Η Δρ Suneela Garg, ανώτερη υγειονομική αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Δελχί, δήλωσε: «Συμφωνώ ότι ο chikingunya και ο δάγκειος πυρετός μπορεί να αφήσουν τα παιδιά ευάλωτα στη γρίπη της ντομάτας, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο. Δεν έχουμε ακόμη κανένα κρούσμα στο Δελχί και είμαι βέβαιη ότι δεν θα μας προκαλέσει πρόβλημα».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)