Γεμάτο προβλήματα το σχέδιο για το Μάτι...

0


 Αντιδράσεις με το καλημέρα προξενεί το πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Μάτι, με τους κατοίκους να εκφράζουν σειρά ενστάσεων και τον Δήμο Μαραθώνα να ζητά παράταση στη διαβούλευση που λήγει στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το... συγκεκριμένο σχέδιο, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δημοσιεύτηκε μέσα στον Αύγουστο έπειτα από τις περισσότερο γενικές μελέτες τα προηγούμενα χρόνια, βρήκε τους Ματιώτες ιδιαίτερα αναστατωμένους, γεννώντας πολλά ερωτήματα και κάνοντάς τους να ετοιμάζουν επιστολές διαμαρτυρίας προς τους αρμοδίους, τα πολιτικά κόμματα αλλά και τον πρωθυπουργό.

Οπως τονίζουν, το πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο χαρακτηρίζεται από καταστροφική αστοχία σε σειρά θεμάτων αποτελώντας μια συνεχιζόμενη αδικία στην προσπάθεια αποκατάστασης της πολύπαθης περιοχής. Ετσι, και με την πολύκροτη δίκη για τη φονική πυρκαγιά να ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου, οι πυρόπληκτοι ετοιμάζονται πλέον για διάφορους αγώνες πέραν του δικαστικού.

Ενστάσεις

Ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα που κατέγραψε ο Δήμος Μαραθώνα και οι αρμόδιες επιτροπές του σε ανακοίνωση από τις 10 Αυγούστου συγκαταλέγονται οι υπερβολικές διανοίξεις δρόμων και πεζοδρόμων σε σχέση με την πρόβλεψη του προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 398 Δ’/10.6.2022), οι υπερβολικά μικροί χώροι πρασίνου αντί λιγότερων σε αριθμό και μεγαλύτερων σε έκταση, όπως και αρκετά πιο «ειδικά» προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο. Επιπλέον δεν προβλέπεται η διάνοιξη της οδού Κύπρου προς το Κόκκινο Λιμανάκι που είναι απαραίτητο, όπως επίσης και για την εκτός ρυμοτομούμενης περιοχής διαπλάτυνση της οδού Αγ. Ανδρέου προς τον κόμβο Αγίου Ανδρέα και της Ποσειδώνος προς τον κόμβο Ζούμπερι.

Οσον αφορά τις χρήσεις γης, ζητείται η διατήρηση των συντελεστών δόμησης για τις υφιστάμενες κατασκευές (ειδικά σε περίπτωση μελλοντικών φυσικών καταστροφών) όπως και η μείωση της ελάχιστης επιφάνειας οικοπέδου για κατά παρέκκλιση δόμηση, καθώς ιδιοκτησίες που καταστράφηκαν το 2018 δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Κάτοικοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή η «Εφ.Συν.» μιλούν για έναν μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων που αποδεικνύουν ότι ο σχεδιασμός είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριος και ανέμπνευστος. Μάλιστα στην περιοχή ακούγονται κωμικοτραγικά πράγματα όπως ότι σκοπός του σχεδιασμού είναι το Μάτι να μετατραπεί σε... Μάλιμπου της Αττικής. Ενδεικτικά μας αναφέρουν ότι παρατηρείται μια αναίτια «τιμωρητική» χάραξη νέων ορίων στις νόμιμες παραλιακές ιδιοκτησίες οι οποίες απαξιώνονται πλήρως οικονομικά και λειτουργικά, ενώ δεν διευκρινίζεται καν η δυνατότητα επισκευών τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, η αντιμετώπιση αυτή αποτελεί τη ρυμοτομική προέκταση μιας επίμονης και αστήρικτης προσπάθειας αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις πραγματικές συνθήκες της καταστροφής. Καίριας όμως σημασίας κρίνεται και η πλήρης απουσία πρόβλεψης για τη στάθμευση αυτοκινήτων στο Μάτι, που έχει χρόνιο πρόβλημα πάρκινγκ, ενώ ιδιαίτερα ελλιπής κρίνεται και ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός.

Επιπλέον γίνεται λόγος για έναν ανεξήγητο ορισμό πληθώρας ζωνών φύτευσης και πεζόδρομων χωρίς καμία πρόβλεψη συντήρησης από τους αρμοδίους. Πρόκειται λοιπόν για έναν σχεδιασμό, ισχυρίζονται, που θα οδηγήσει σε κακή χρήση των δημόσιων χώρων με αποτέλεσμα τη σταδιακή εγκατάλειψη και φθορά τους. «Στην περίπτωση του Ματιού, όπου το σύνολο των ιδιοκτησιών έχει κήπους (!), αντί να υποστηριχθεί η φροντίδα τους, επιδιώκεται η αζημίωτη απαλλοτρίωσή τους χωρίς καμία εξασφάλιση για το βιώσιμο μέλλον αυτού που προκύπτει» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κάτοικοι.

Οσον αφορά τις διόδους στη θάλασσα, οι κάτοικοι βλέπουν ως απόλυτα ανορθολογική και δυνητικά καταστροφική την πρόβλεψη του σχεδίου για διόδους στη θάλασσα μόνο προς την Ανατολή και τη Δύση και όχι προς τον Βορρά και τον Νότο. Ως εξαιρετικά προβληματική χαρακτηρίζεται, τέλος, η άδικη και ασαφής σχέση εισφοράς σε γη ή και χρήμα για πλήθος περιπτώσεων.

Μέλος παλιάς οικογένειας του Ματιού μάς εξηγεί ότι προκαλείται κατακερματισμός των ιδιοκτησιών με δημιουργία οικοδομικών τετραγώνων μέσης περιμέτρου 266 μ. έναντι της με αυστηρότατα κριτήρια προβλεπόμενης μέσης περιμέτρου 400 μ. με την τοποθέτησή τους σε θέσεις που σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφουν και απαξιώνουν τις ιδιωτικές περιουσίες. Τέλος, γίνεται αναφορά σε περίπτωση κατοίκου ο οποίος επιδοτήθηκε για την καμένη ιδιοκτησία του την οποία και αποκατέστησε, όμως τώρα καλείται να παραδώσει σε δημόσια χρήση μεγάλο ποσοστό της.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)