«Παρέα» με τα ΜΑΤ για δεύτερη μέρα η ανάπλαση του Στρέφη...

 
Για δεύτερη μέρα MAT και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν στρατοπεδεύσει από νωρίς το πρωί στον λόφο του Στρέφη, για να περιφρουρήσουν τις εργασίες ανάπλασης μιας έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, στο πλαίσιο της - ύψους 1,15 εκατ. ευρώ - δωρεάς της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων «Prodea Investments», που... αποφάσισε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, αδιαφορώντας για τις εύλογες αντιρρήσεις των κατοίκων της περιοχής που ασκούν δριμεία κριτική για εργαλειοποίηση προς όφελος της κτηματαγοράς και της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαντωνίου, οι δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ταυτότητα από κάτοικο των Εξαρχείων ώστε να του επιτρέψουν τη διέλευση: «Πριν λίγο είδαν μπροστά τους να βγαίνει κάτοικος απ’ την πόρτα του σπιτιού του και του είπαν ότι για να περάσει έπρεπε να δείξει ταυτότητα».

Σύμφωνα με το Indymedia, η πρόσβαση στο λόφο μέχρι προ ολίγου ήταν αποκλεισμένη από την πλευρά του Αστέρα Εξαρχείων, με κόσμο από τη γειτονιάς να έχει συγκεντρωθεί στο θεατράκι. 

Σημειώνεται ότι η διαχειριστική μελέτη του Δήμου Αθηναίων για τον λόφο περιέχει αναφορές που παραπέμπουν στη λογική του gentrification («εξευγενισμός» γειτονιάς), καθώς καταγράφει στα εκτιμώμενα οικονομικά οφέλη την «αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή πλησίον του Λόφου Στρέφη, συνδυαστικά με την αναβάθμιση της συνολικής περιοχής των Εξαρχείων».

Η μεγαλύτερη κριτική που έχει δεχτεί η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη αφορά την ανάθεση του σχεδιασμού «του δημόσιου χώρου σε ιδιώτες χορηγούς/δωρητές, εκχωρώντας σε αυτούς βασικές αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και την παράκαμψη της διαβούλευσης με τους δημότες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ανοιχτή Πόλη»...



efsyn.gr