Ποιος ακούει τον Γκουτέρες;...


 Παντελής Μπουκάλας

Ρητορικό το ερώτημα «Ποιος ακούει τον Γκουτέρες;», με δεδομένη την –αρνητική– απάντησή του; Οχι ακριβώς. Κάποιοι τον ακούν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, και τον ακούν με προσοχή και δέος. Και πρώτα πρώτα οι ειδικοί της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, που ρυθμίζουν το Ρολόι της Αποκάλυψης: 

Στις αρχές του 2022, πριν από την...

εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον επακόλουθο πόλεμο, έστειλαν προς την οικουμένη ένα κατεπείγον μήνυμα SOS που όμως το κατάπιε ο θόρυβος. Μας προειδοποίησαν δηλαδή ότι βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στον αφανισμό απ’ ό,τι κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Εως την Ωρα της Κρίσης απομένουν μόλις εκατό δευτερόλεπτα. Για να συνετιστούμε ή, αυτοκαταστροφικοί όπως είμαστε, για να πυκνώσουμε τις πράξεις που θα μας οδηγήσουν στη Συντέλεια.

Τον ακούν και οι Ιάπωνες τον Αντόνιο Γκουτέρες. Και θα τον ακούσουν και από κοντά, μεθαύριο, οπότε θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, για να προσκυνήσει τη μνήμη όσων δολοφονήθηκαν στην πόλη αυτή από το «Αγοράκι», στις 6.8.1945, και τρεις ημέρες μετά στο Ναγκασάκι από τον «Χοντρό»· το «Little Boy» και τον «Fat Man», τις δύο ατομικές βόμβες ενός πολεμικά αχρείαστου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Που βέβαια δεν έχει αναγνωριστεί ως έγκλημα. Την Ιστορία –αλλά τη βραχυϊστορία– τη γράφουν οι νικητές.

«Σήμερα η ανθρωπότητα απέχει μόλις μία παρεξήγηση, έναν λανθασμένο υπολογισμό από τον πυρηνικό αφανισμό» είπε ο Γκουτέρες στην έναρξη της διάσκεψης των χωρών που ανήκουν στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT). 

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ το 1970, είναι εντούτοις απολύτως απαραίτητη η αναθεώρησή της, η προσαρμογή της στις δεινές σημερινές περιστάσεις. Τον Γενάρη, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία), οι «νόμιμοι» κάτοχοι πυρηνικών όπλων, δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν την περαιτέρω διάδοσή τους. Τίποτε λιγότερο παρηγορητικό. 

Επειδή, πρώτον, οι Μεγάλοι «δεσμεύονται» με την ίδια ευκολία που αποδεσμεύονται. Δεύτερον, υπάρχουν και οι πυρηνοκράτες που δεν έχουν υπογράψει την ΝΡΤ, Ινδία, Βόρεια Κορέα, Ισραήλ, Πακιστάν. Τρίτον, «σε μια εποχή που οι κίνδυνοι διάδοσης αυξάνονται και οι προστατευτικές δικλίδες για την αποτροπή της κλιμάκωσης αποδυναμώνονται», όπως πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο πλανήτης είναι ήδη φορτωμένος με 13.000 πυρηνικά όπλα, ικανά να τον κονιορτοποιήσουν 13.000 φορές.

Οπότε, ναι: Ποιος ακούει τον Γκουτέρες;...

Καθημερινή