Τεράστια έκρηξη...

0


 ...καταγράφηκε στην επιφάνεια του υπεργίγαντα Μπετελγκέζ - 400 δισ. φορές μεγαλύτερη από μια ηλιακή... 

Στον ερυθρό παλλόμενο υπεργίγαντα Μπετελγκέζ, τον κολοσσιαίο αστέρα στον αστερισμό τού Ωρίωνα, σημειώθηκε τεράστια αστρική έκρηξη που όμοιά της δεν έχουν παρατηρήσει ποτέ ξανά οι αστρονόμοι. 

Ο...Μπετελγκέζ, ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστέρες του ουρανού που τρεμοσβήνει σαν κοκκινωπό πετράδι στο επάνω και δεξιά μέρος του Ορίωνα, κατέγραψε στα τέλη του 2019 ένα αιφνίδιο σκοτείνιασμα. Ο υπεργίγαντας συνέχισε να χάνει τη λάμψη του και το 2020. 

Κάποιοι επιστήμονες υπέθεσαν πως το άστρο θα εκρήγνυτο ως σουπερνόβα, επιχειρώντας έκτοτε να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη. 

Οι αστρονόμοι ανέλυσαν τα δεδομένα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble και άλλα διεθνή παρατηρητήρια και πλέον θεωρούν πως το άστρο βίωσε μια τιτάνια έκρηξη της επιφανειακής μάζας του, με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της ορατής επιφάνειάς του. 

«Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά τέτοια τεράστια έκρηξη επιφάνειας στο άστρο. Συνέβαινε κάτι που δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε απολύτως» εξηγεί η Άντρια Ντουπρί, αστροφυσικός στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. 


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)