Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Και να μην τον αντιπαθούσε, τα ίδια θα έλεγε...

 
Η σχέση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι άθλια –και αυτό δεν κάνει προσπάθεια να το κρύψει ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2015 ήταν ο μόνος «γαλάζιος» βουλευτής που... δεν είχε ψηφίσει την εκλογή Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, ενώ στις αρχές του 2020 ήταν εκείνος που «φρέναρε» και την ανανέωση της θητείας του στο Προεδρικό Μέγαρο, αναδεικνύοντας την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως διάδοχό του.

Πάντως, όσοι σπεύσουν να ερμηνεύσουν την σκληρή κριτική που ασκεί ο Παυλόπουλος στον Μητσοτάκη ως απόρροια της άθλιας προσωπικής τους σχέσης ή ως «εκδίκηση» για την επιλογή να μην τον στηρίξει για δεύτερη προεδρική θητεία, θα έχουν κάνει λάθος. 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, γράφοντας χθες για την έννοια της πολιτικής ευθύνης με αφορμή τις υποκλοπές στην ιστοσελίδα constitutionalism, απέδωσε την πολιτική ευθύνη στον ίδιο τον πρωθυπουργό επειδή το πιστεύει και όχι επειδή τον... αντιπαθεί. Αυτό, άλλωστε προκύπτει και από την επιχειρηματολογία στο επίμαχο σημείο του εκτενούς άρθρου του, που είναι το εξής: «για κάθε αρμοδιότητα που ασκεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είτε σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εκτελεστική του νομοθεσία είτε επειδή έχει, στο μέτρο που τούτο επιτρέπεται κατά νόμο, επιφυλάξει υπέρ αυτού την συγκεκριμένη αρμοδιότητα και δεν την έχει εκχωρήσει σε άλλο μέλος της Κυβέρνησης, η πολιτική ευθύνη κατά την άσκησή της βαρύνει αυτόν και μόνο. 

Περαιτέρω δεν μπορεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να την μεταθέσει σε άλλο μέλος της Κυβέρνησης. A fortiori δε δεν μπορεί να την μεταθέσει σε μη μέλος της Κυβέρνησης, με δεδομένο ότι η κατά το Σύνταγμα πολιτική ευθύνη νοείται μόνον εις βάρος της Κυβέρνησης συλλογικώς ή εις βάρος μέλους της. Και όχι εις βάρος λοιπών οργάνων, μονοπρόσωπων ή συλλογικών, του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού. Για να έλθουμε στα καθ’ ημάς, αναφορικά με τα ζητήματα παραβίασης του κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του Συντάγματος απορρήτου του επικοινωνιών, εφόσον ο Πρωθυπουργός, όπως είχε αρμοδιότητα να το πράξει, επιφύλαξε υπέρ αυτού την αρμοδιότητα ελέγχου λειτουργίας της ΕΥΠ – και, e contratio, δεν την εκχώρησε σε άλλο μέλος της Κυβέρνησης, π.χ. στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη – ουδόλως και καθ’ οιονδήποτε τρόπο νομιμοποιείται να μεταθέσει την ανακύπτουσα πολιτική ευθύνη, λόγω ελλιπούς άσκησης του προαναφερόμενου ελέγχου επί της ΕΥΠ, σε οποιοδήποτε άλλο μέλος της Κυβέρνησης. Πολύ δε περισσότερο σε μη μέλος της Κυβέρνησης, όπως π.χ. στον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού».

matrix24.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.