Παχυλοί μισθοί, λιμουζίνα και πολυθρόνες μασάζ...

0


 Μεγάλο σκάνδαλο στη γερμανική ραδιοτηλεόραση...

Δεν είναι μόνο τα χρήματα η «πέτρα του σκανδάλου». Οι αιτιάσεις που οδήγησαν σε παραίτηση την Πατρίτσια Σλέζινγκερ εγείρουν υποψίες για πελατειακές σχέσεις, αλληλοεξαρτήσεις και αδιαφανείς συναλλαγές. Αλλά πριν απ' όλα είναι απαραίτητο να εξηγηθεί πώς λειτουργεί ο θεσμός στη Γερμανία. 

Ακολουθώντας την ομοσπονδιακή δομή του... κράτους το πρώτο κανάλι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης (ARD) βασίζεται σε μία λογική αποκέντρωσης. Πρόκειται για ένα «ψηφιδωτό» από εννέα περιφερειακούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν διπλή αποστολή: αφενός να ενημερώνουν για τις τοπικές ειδήσεις, αφετέρου να συνεισφέρουν περιεχόμενο στο πανεθνικής εμβέλειας πρόγραμμα της ARD. Το μεγαλύτερο από αυτά τα δίκτυα είναι η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) με έδρα την Κολωνία. 
Ένα από τα μικρότερα είναι η Ραδιοφωνία Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (RBB), η οποία όμως αναβαθμίζεται τα τελευταία χρόνια, καθώς καλύπτει την κυβερνητική δραστηριότητα στο Βερολίνο. Την προεδρία της ARD ασκούν εκ περιτροπής (για έναν χρόνο με δικαίωμα ανανέωσης) οι γενικοί διευθυντές των εννέα περιφερειακών προγραμμάτων.

Έρχεται λοιπόν η σειρά της επικεφαλής του RBB, Πατρίτσια Σλέζινγκερ, να ασκήσει την προεδρία της ARD. Πρόκειται για μία δημοσιογράφο εγνωσμένης αξίας, η οποία, πριν απορροφηθεί από επιτελικά καθήκοντα, είχε διαπρέψει ως ανταποκρίτρια στο εξωτερικό και ως παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής Panorama. Στα 61 της χρόνια η Σλέσινγκερ ανέλαβε για πρώτη φορά το «τιμόνι» της ARD. Αλλά η θητεία της αποδείχθηκε σύντομη, μετά τις κατηγορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της ερευνητικής ιστοσελίδας Business Insider.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα η κυρία Σλέζινγκερ έδωσε αύξηση στον ...εαυτό της φτάνοντας τα 300.000 ευρώ (μεικτά) ετησίως, συν κάποιο μπόνους, το ύψος του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστο. Επιπλέον φέρεται να έχει αγοράσει πολυτελή λιμουζίνα με «έκπτωση» που απολαμβάνουν μόνο μέλη της κυβέρνησης και να έχει διαθέσει ποσό 650.000 ευρώ για την ανακαίνιση του γραφείου της, αγοράζοντας μεταξύ άλλων ακριβά έπιπλα και πολυθρόνες μασάζ. Συν τοις άλλοις φέρεται να έχει χρεώσει στο RBB «τραπεζώματα» στην ιδιωτική κατοικία της, παρουσία του συζύγου της, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω εργάζεται ως «σύμβουλος» για τη Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου, της οποίας όλως τυχαίως ένα επιτελικό στέλεχος, ο Βολφ-Ντίτερ Βολφ, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RBB.

Κατόπιν αυτών η Σλέζινγκερ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το «τιμόνι» της ARD, αλλά όχι και από τη διεύθυνση του RBB. Το συμβόλαιό της λήγει το 2026. Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι απομακρύνεται «επιτελικό στέλεχος» της διεύθυνσης, όχι όμως η ίδια η γενική διευθύντρια. Η Σλέζινγκερ απειλεί με δικαστική προσφυγή και απαιτεί αποζημίωση. Στο μεταξύ η Εισαγγελία παρενέβη για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες. Μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη, ισχύει ασφαλώς το τεκμήριο της αθωότητας. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που ενοχλεί τους επικριτές της Σλέζινγκερ και αυτό είναι η επικοινωνιακή της τακτική: αρχικά αγνόησε κλήση του τοπικού Κοινοβουλίου στο Πότσνταμ για να απολογηθεί, στη συνέχεια όμως άρχισε να δίνει συνεντεύξεις, αναλύοντας εν εκτάσει τα επιχειρήματά της. Κάποιοι λένε ότι αυτό ίσως αποδειχθεί το μοιραίο λάθος της.

Πανευρωπαϊκή συζήτηση για τα δημόσια ΜΜΕ

Αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή που πληθαίνουν οι επικριτές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υλοποιώντας προεκλογική του υπόσχεση, πέρασε από την Εθνοσυνέλευση την κατάργηση του «τέλους ραδιοτηλεόρασης». Στη Μ.Βρετανία το BBC βρίσκεται υπό διαρκή πίεση, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να προτείνει επίσης την κατάργηση του ραδιοτηλεοπτικού τέλους.

Αλλά και στη Γερμανία πληθαίνουν οι επικριτές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σήμερα τα υποχρεωτικό τέλος ραδιοτηλεόρασης αποφέρει οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η περσινή αύξηση του τέλους στα 18,36 ευρώ τον μήνα είχε προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κυβέρνησης στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Σαξονία-Άνχαλτ και τελικά υλοποιήθηκε μόνο μετά από παρέμβαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου...

Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)