Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Η Ρωσία αυξάνει τις ροές φυσικού αερίου...


 ... προς την Ουγγαρία...

Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προετοιμάζονται για ένα σκληρό (ενεργειακά) χειμώνα, η Ουγγαρία συνάπτει περαιτέρω συμφωνίες με τη ρωσική Gazprom για επιπλέον τροφοδότησή της με φυσικό αέριο...

Αξιωματούχος του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αύξησε τις ροές προς τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης μέσω του αγωγού Turkstream. 

Η πολιτική που ακολουθεί η Βουδαπέστη έρχεται κόντρα στην κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, με την Ουγγαρία να δείχνει πως αδιαφορεί για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Μόσχα, με αφορμή την εισβολή του ρωσικού στρατού σε ουκρανικό έδαφος. Έτσι, η Ουγγαρία διατηρεί αυτό που αποκαλεί «ρεαλιστικές» σχέσεις με τη Μόσχα, δημιουργώντας εντάσεις με ορισμένους συμμάχους της Ε.Ε. που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή.

Η Βαρσοβία –που εξαρτάται περίπου κατά 85% από το ρωσικό αέριο– αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα οποιωνδήποτε κυρώσεων της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να έχει ασκήσει έντονη πίεση προκειμένου να εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις της Ε.Ε. στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο μετέβη τον περασμένο μήνα στη Μόσχα, αιτούμενος μεγαλύτερη παροχή φυσικού αερίου (700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) προς τη χώρα του. Όπως δήλωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Tamas Menczer, η Gazprom θα προσθέτει επιπλέον 2,6 εκατ. κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου την ημέρα μέσω Turkstream έως τον Αύγουστο, με το ποσό των παραδόσεων Σεπτεμβρίου να είναι υπό διαπραγμάτευση.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.