Παρακολουθήσεις: Ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να μη γνωρίζει…


 Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι "ήταν νόμιμη", αλλά "λάθος" και πρόσθεσε ότι "δεν τη γνώριζε" και "δεν θα την επέτρεπε ποτέ".

 Και για να πείσει ότι έτσι είναι, απέπεμψε τον φυσικό αυτουργό της παρακολούθησης, διοικητή της ΕΥΠ και... το γραμματέα του πρωθυπουργού, στον οποίο απέδωσε την πολιτική ευθύνη.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να «απωθήσει» το σκάνδαλο από την κορυφή της επικαιρότητας και να ελέγξει τη διερεύνησή του μέσω της πλειοψηφίας που έχει στη Βουλή. Όμως, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε μια δήλωση, η οποία αφήνει πολλά ερωτηματικά τόσο για το τι γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός όσο και για τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η υπόθεση.

«Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη», ήταν η γριφώδης δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Οικονόμου.

Για την οποία μπορούν να γίνουν οι εξής επισημάνσεις:

Δεν διαβεβαιώνει, όπως όλοι θα περίμεναν, ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθεί άλλα πολιτικά πρόσωπα. Μια τέτοια ρητή και κατηγορηματική δήλωση θα διέψευδε ή έστω θα υποβάθμιζε τις φήμες που κυκλοφορούν και τις υποψίες που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, η διατύπωση «δεν είναι σε γνώση» αφήνει ανοιχτή την ερμηνεία ότι τέτοιες παρακολουθήσεις μπορεί να γίνονται, αλλά ο πρωθυπουργός «δεν γνωρίζει», όπως «δεν γνώριζε» και την περίπτωση Ανδρουλάκη.

Αν ο κ. Οικόνομου δεν έπεσε σε κάποια φραστική παραδρομή ή γλωσσικό ολίσθημα, η δήλωση αυτή είναι απαράδεκτη. Διότι είναι αδιανόητο να αφήνει η κυβέρνηση υπονοούμενα ότι μπορεί να παρακολουθούνται κι άλλοι πολιτικοί, αλλά αυτό να μην είναι σε γνώση του πρωθυπουργού. Και είναι αδιανόητο για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι η ΕΥΠ υπάγεται (ακόμα…) απευθείας στον πρωθυπουργικό έλεγχο και

Δεύτερον, διότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει κάνει το αυτονόητο. Να έχει ρωτήσει τους αποπεμφθέντες Δημητριάδη και Κοντολέοντα αν η ΕΥΠ παρακολούθησε ή(εξακολουθεί να) παρακολουθεί άλλους πολιτικούς. Αν το έχει κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι «δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού», τότε οι υποψίες πολλαπλασιάζονται.

Η δήλωση αυτή δείχνει είτε ότι ο κ. Μητσοτάκης πραγματικά δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην ΕΥΠ είτε ότι δεν εμπιστεύεται τις απαντήσεις που του δίνουν. Και στις δύο περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι δεν ελέγχει τη δράση της μυστικής υπηρεσίας. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό έως επικίνδυνο. Πιο επικίνδυνο θα είναι ο πρωθυπουργός να γνωρίζει, αλλά να το αποκρύπτει, αφού η παραδοχή θα τον οδηγούσε αναγκαστικά σε παραίτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση Οικονόμου πρέπει να διορθωθεί. Διότι ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να μη γνωρίζει…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr