Το τρίγωνο των "κοριών" σε Αθήνα, Σκόπια και Ισραήλ...

0


Τον μακρινό Οκτώβριο του 2017, δύο στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Μακεδονίας συνελήφθησαν με πλαστά διαβατήρια στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πράκτορες ήταν κεντρικά πρόσωπα στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που... είχε συνταράξει τη γειτονική χώρα, παρ’ όλα αυτά τότε οι ελληνικές Αρχές δεν τους εξέδωσαν στα Σκόπια για να δικαστούν.

Μια ημέρα μετά τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, το Magazine πηγαίνει αντίστροφα στον χρόνο. Φαίνεται να προκύπτουν, έτσι, κάποιες απίθανες συμπτώσεις στα Σκόπια με την υπόθεση των υποκλοπών που κλονίζει τα τελευταία 24ωρα την κυβέρνηση στην Αθήνα. Οι συμπτώσεις έχουν να κάνουν με την αγορά από το Ισραήλ λογισμικού κατασκοπίας.

Την ίδια στιγμή, το Magazine πληροφορείται ότι κρίσιμο ρόλο στις χθεσινές εξελίξεις έπαιξε μία συνεδρίαση στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από την οποία προέκυψαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ίδια την ΕΥΠ.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία των υποκλοπών στη Βόρεια Μακεδονία αποκαλύφθηκε το 2015. Σταδιακά προέκυψε ότι η τότε κυβέρνηση του εθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι είχε παγιδεύσει μαζικά τα τηλέφωνα 5.800 πολιτών, μεταξύ αυτών πολιτικών της αντιπάλων, δημοσιογράφων και ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών. Το κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ήταν ο Σάσο Μιγιάλκοφ, τότε παντοδύναμος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη Βόρεια Μακεδονία και ξάδερφος του πρωθυπουργού Γκρουέφκσι.


Το σκάνδαλο των υποκλοπών δηλητηρίασε για μεγάλο διάστημα την πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας και οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες έφτασαν να καλύπτουν πολλές ώρες τηλεοπτικού χρόνου στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Τα Σκόπια παρέλυσαν από διαδηλώσεις, ενώ συστάθηκε ειδικό εισαγγελικό σώμα για τη διερεύνηση του σκανδάλου. Η χώρα βρισκόταν σε ακυβερνησία ως την άνοιξη του 2017, οπότε, μετά και από αμερικανική/ευρωπαϊκή παρέμβαση, εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ.

Στις 18 Ιουλίου 2017, το Ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων ζήτησε τη σύλληψη δύο πρακτόρων που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το Magazine πληροφορείται ότι χρειάστηκε ένα 24ωρο ώστε να φτάσει η δικαστική εντολή στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα οι δύο καταζητούμενοι να προλάβουν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ο Γκόραν Γκρουγέφσκι, 51 ετών τότε, ανώτερο στέλεχος στη Διεύθυνση Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας, και ο βοηθός του, Νίκολα Μποσκόσκι, 35 ετών.

Στις 18 Οκτωβρίου 2017, περίπου στις 10 το βράδυ, οι δύο πράκτορες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με Ερυθρά Αγγελία της Ιντερπόλ. Φορούσαν αθλητικές φόρμες και κρατούσαν πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια. Είχαν εκδώσει εισιτήρια για τη Βουδαπέστη και εκτιμάται ότι το ταξίδι τους είχε οργανωθεί από το ίδιο δίκτυο υποστήριξης που χρησιμοποίησε έναν χρόνο αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκσι, ώστε να διαφύγει στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν.

Τα δύο στελέχη των μυστικών υπηρεσιών είπαν ότι η δίωξή τους ήταν μια πολιτική σκευωρία και ότι δεν ήθελαν να εκδοθούν στα Σκόπια, γιατί φοβούνταν για τη ζωή τους. Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφερόταν με τυπικό τρόπο πως οι δύο πράκτορες ήταν διεθνώς καταζητούμενοι για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» και «εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας» στη Βόρεια Μακεδονία.

Τα δικαστικά έγγραφα που στάλθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και είδε το Magazine, ήταν περισσότερο διαφωτιστικά. Οι δύο συλληφθέντες εμπλέκονταν στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Στόχος-Φρούριο». Όπως σημειώνεται: «Υπερέβησαν τα όρια της υπηρεσιακής τους εξουσιοδότησης και επέφεραν βαριές βλάβες στα συνταγματικά εγγυημένα δικαιώματα ελευθερίας και απορρήτου των επικοινωνιών [...] παρακολουθώντας τηλεφωνικές επικοινωνίες χωρίς να υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις».

Στο δικαστικό ένταλμα αναφερόταν, επίσης, ότι κατηγορούνταν για την καταστροφή εγγράφων και μηχανημάτων σε μια μάντρα μετάλλου σκραπ στα Σκόπια. Πιο ειδικά: «Κατέστρεψαν τα συστήματα παρακολούθηση των επικοινωνιών Verint και Nice Track, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εσωτερικών και με αυτό επέφεραν ζημία στην περιουσία του κράτος ποσού και τα χρήματα του Προϋπολογισμού ποσού 1.418.879 ευρώ ή 87.261.058,50 δηναρίων».

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση των δύο πρακτόρων στη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο λίγους μήνες μετά το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου μπλόκαρε τη διαδικασία, με το σκεπτικό ότι η αμνηστία που τους είχε χορηγήσει ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε κακώς ανακληθεί μετά από πιέσεις της νέας κυβέρνησης Ζάεφ. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία πράκτορας πιθανόν ζει σήμερα στην Αθήνα, αντίθετα ο νεότερος βοηθός του εκτιμάται ότι κατάφερε να φτάσει, άγνωστο πώς, στην Ουγγαρία.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)