Καλοκαιρινή «ψύχρα» σε Γερμανία και Ευρώπη...


...μετά τις ανακοινώσεις της Gazprom...

Νέο κύμα ανησυχίας φέρνει η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά για τρεις ημέρες τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 στο τελευταίο επεισόδιο της ενεργειακής σύγκρουσης της Μόσχας με τη Δύση.

Οι... χθεσινές ανακοινώσεις της Gazprom αναβιώνουν τους φόβους πως η Ρωσία θα αυξήσει την πίεση στον τομέα του φυσικού αερίου, ως απόρροια της σύγκρουσης στην Ουκρανία και του μπαράζ ανταλλαγής κυρώσεων με την Δύση.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές και μετά την ολοκλήρωσή τους, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα, καθώς το ίδιο είχε συμβεί από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου με αφορμή την ετήσια συντήρηση του αγωγού.

Τότε είχε προκληθεί φρενίτιδα στην Ε.Ε., ενώ εκτυλίχθηκε και το σίριαλ με την διαβόητη τουρμπίνα της Siemens, η οποία επιστράφηκε άρον άρον στην Ευρώπη με τον Καναδά και τη Γερμανία να σπάνε, ουσιαστικά τις δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Ωστόσο, η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως εδώ και καιρό, καθώς ο αγωγός Nord Stream 1 δούλευε πολύ κάτω από τις δυνατότητές του.

Σε κατάσταση πανικού η Γερμανία

Η εκτός προγράμματος απόφαση για κλείσιμο του αγωγού για εργασίες συντήρησης βαθαίνει την ενεργειακή κρίση, με τη Γερμανία να παραμένει η πιο εκτεθειμένη χώρα και τις επιπτώσεις στην χειμωνιάτικη διαχείριση της ενέργειας να δείχνουν εκρηκτικές.

Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο ήρθε χθες μέσω του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο υποστήριξε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. 

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έχει βάλει ως στόχο να γεμίσει τις ενεργειακές αποθήκες μέσα στο καλοκαίρι (αυτή τη στιγμή είναι το 75% η πληρότητα) με την κυβέρνηση να περνά σκληρά μέτρα στέλνοντας τον λογαριασμό απευθείας στους πολίτες.

Για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα, αλλά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε μείωση στον ΦΠΑ των καυσίμων, όμως οι τιμές έχουν καταγράψει ιστορικά ρεκόρ και αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Boston Consulting, η απόφαση για τον ΦΠΑ θα φέρει μειώσεις έως 2 σεντ ανά κιλοβατώρα για το μέσο γερμανικό νοικοκυριό.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών απειλούνται και, σύμφωνα με την ανάλυση, μια οικογένεια δύο ατόμων με μέση κατανάλωση 11.000 κιλοβατώρες τον χρόνο θα μπορέσει να εξοικονομήσει το πολύ 200 ευρώ. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός του φυσικού αερίου για φέτος μπορεί να είναι ακριβότερος έως και 1.200 ευρώ σε σχέση με το 2020, για ένα νοικοκυριό δύο ατόμων, ενώ για τετραμελή οικογένεια η επιβάρυνση θα πλησιάσει τα 2.500 ευρώ. 

Κατά μέσο όρο οι Γερμανοί θα κληθούν να πληρώσουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερα για θέρμανση το 2023…