Στο «σφυρί» σούπερ γιοτ £63 εκατ. Ρώσου ολιγάρχη...

 
Το σούπερ γιοτ αξίας 65 εκατ. λιρών Ρώσου ολιγάρχη που βρέθηκε στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων, δημοπρατείται από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ και γίνεται το πρώτο πολυτελές σκάφος που πωλείται μετά την επιβολή οικονομικών μέτρων σε εκατοντάδες βαθύπλουτους Ρώσους σε αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία... 

Το Axioma κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ τον Μάρτιο όταν ο η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων υποστήριξε πως ο ιδιοκτήτης του, Νμιτρίεβιτς Πουμπιάνσκι δεν πλήρωσε το δάνειο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το γιγάντιο σκάφος, 72,5 μέτρων που μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα στις έξι καμπίνες του, δημοπρατείται την ερχόμενη Τρίτη και καθώς ο πλειστηριασμός θα διαρκέσει μόλις μία ημέρα, η τιμή του δεν αναμένεται να ξεπεράσει την εκτιμώμενη αξία του. 

Στις πολυτέλειες που θα μπορεί να απολαμβάνει ο επίδοξος αγοραστής τού σούπερ γιοτ είναι πισίνα, τζακούζι, σπα, 3D κινηματογράφο, τζετ σκι και εξοπλισμό καταδύσεων. 

Σημειώνεται πως ο Πουμπιάνσκι, ιδιοκτήτης και πρόεδρος της κατασκευάστριας εταιρείας χαλύβδινων σωλήνων OAO TMK και προμηθεύτριας του ενεργειακού γίγαντα Gazprom, έγινε στόχος των κυρώσεων ΗΠΑ, Βρετανίας, και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο δισεκατομμυριούχος ήταν ένας από τους «κοντινούς ανθρώπους στον Πούτιν». 

Ωστόσο, τα έσοδα από τη δημοπρασία δεν προβλέπεται να αποδοθούν στον λαό της Ουκρανίας - όπως είχαν προαναγγείλει το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες κυβερνήσεις για τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών. 

πηγη Guardian