Η Πολωνία αγοράζει όπλα αξίας 5,7 δισ. δολαρίων από τη Νότια Κορέα


 Στην αγορά όπλων και αμυντικών συστημάτων συνολικής αξίας 5,76 δισ. δολαρίων από τη Νότια Κορέα θα προχωρήσει η πολωνική κυβέρνηση, καθώς ολοκληρώθηκε η υπογραφή των σχετικών συμβολαίων με δύο νοτιοκορεατικές εταιρείας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια αφορούν στην αγορά αρμάτων μάχης και οβίδων, όπως ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική πλευρά, καθώς η πολωνική κυβέρνηση επιταχύνει την διαδικασία εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου της, την στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στα νότιοανατολικά της σύνορα...

Όπως αναφέρεται, τα συμβόλαια ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για προμήθεια όπλων από τις Ηyundai Rotem και Hanwha Defense αποτελούν τμήμα ενός συνολικού deal ύψους σχεδόν 15 δισ. δολαρίων, που σύναψαν οι δύο χώρες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε, η Νότια Κορέα θα πουλήσει στην Πολωνία 180 άρματα μάχης K2 Black Panther, απροσδιόριστο αριθμό αυτοκινούμενων οβιδοβόλων Κ9 αλλά και 48 μαχητικά αεροσκάφη FA-50.

Σημειώνεται, τέλος, πως στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Βαρσοβία -που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- δεσμεύθηκε να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ της ώστε να αποτρέψει τυχόν επιθετικές ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας.