«Ψίχουλα» η δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 38 ευρώ!

0

 
Την ώρα που καύσιμα και τρόφιμα «γονατίζουν» τα ελληνικά νοικοκυριά

Τον Ιανουάριο αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη. Ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας διέψευσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που ήθελαν την κυβέρνηση να επιχειρεί να επισπεύσει τη θεσμοθέτηση του νέου κατώτατου μισθού και να την ανακοινώσει στις αρχές του 2023...

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, στις αρχές του νέου έτους θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ κι έπειτα ο ίδιος, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση, θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης. Όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 3-4 μήνες, πρόσθεσε ο υπουργός, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα καθοριστεί στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2023. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το ποσό της αύξησης, ωστόσο σημείωσε ότι από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θα δει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η αύξηση θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 6%, κάτι που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 751 ευρώ από 713 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Όσοι έχουν από μηδέν έως τρία χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή, θα πάρουν μηναία αύξηση 38 ευρώ. Αντίστοιχα, ο κατώτατος μισθός με μία τριετία θα διαμορφωθεί από τα 785 ευρώ στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ), με δύο τριετίες από τα 856 ευρώ στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ) και με τρεις τριετίες από τα 927 ευρώ στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ).

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι ωφελημένοι και οι άνεργοι. Θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ, κι αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 438 ευρώ στα 462 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)