Από ρεκόρ σε ρεκόρ το φυσικό αέριο - Πάνω από τα 310 ευρώ εκτοξεύτηκαν οι τιμές στην Ευρώπη


 Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτοξεύονται την Πέμπτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Γηραιά ήπειρο δεν δείχνει σημάδια ανάσχεσης, ενώ η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών κρατών κάνει αγώνα δρόμου ώστε να δημιουργήσει αποθέματα αερίου ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Πέμπτης (11.02 ώρα Ελλάδος), οι τιμές του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ της Ολλανδίας ενισχύονται κατά 5,4% και διαμορφώνονται στα 308 ευρώ/Mwh, ενώ πρόσκαιρα βρέθηκαν ακόμα και πάνω από τα 310 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει τη λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επισκευών οι ροές θα επιστρέψουν στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ημερησίως.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα καθώς αυξάνεται η ανησυχία για το κατά πόσο ο οικονομικός «πόλεμος» μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές του αερίου για την Ευρώπη, καθώς οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, επηρεασμένες από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Λέον Ιζμπίσκι, αναλυτής στην Energy Aspects, δήλωσε στο Bloomberg πως οι τιμές μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε περίπτωση που οι ροές μέσω του Nord Stream 1 διακοπούν εντελώς μέσα στον Νοέμβριο.

«Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο για τη βιομηχανική ζήτηση του αερίου στην Ευρώπη, ενώ προβλέπουμε πως μια μείωση στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου για τη δυτική Ευρώπη κατά 15% για το 2022 σε ετήσιο επίπεδο» πρόσθεσε ο ίδιος.