Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Μαζική διαδήλωση στα Σκόπια...


 ...κατά της πρότασης για συμφωνία με Σόφια...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της σλαβικής αντιπολίτευσης, απαιτώντας  την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η μέχρι προ ημερών γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για... την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.
Οι διοργανωτές της διαδήλωσης - κυρίως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE - είχαν στόχο να της προσδώσουν υπερκομματικό, αν όχι εξωκομματικό χαρακτήρα, και για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απέφυγε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεγάλο μέρος του σλαβικού στοιχείου της χώρας αντιτίθεται στην πρόταση, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης.

Ομιλητές στη συγκέντρωση υποστήριξαν ότι η ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης της Ε.Ε. από την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσσκι θα οδηγούσε στην «αφομοίωση και στον εκβουλγαρισμό της χώρας» και ζήτησαν την άμεση απόρριψή της.
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το Παρίσι κατέθεσε πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη Βουλή και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην «υφιστάμενη μορφή της».

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι έλαβε «τροποποιημένη» πρόταση που της υπέβαλε η γαλλική προεδρία της Ε.Ε. (έληξε την 30ή Ιουνίου), η οποία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση στα Σκόπια, είναι «μακράν πιο ευνοϊκή» για τη Βόρεια Μακεδονία σε σχέση με την αρχική.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει νέα γαλλική πρόταση, πέραν της αρχικής, που ικανοποιεί» τις βουλγαρικές αιτιάσεις.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε από προχθές ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό για την «τροποποιημένη» πρόταση, κρίνοντας ότι «αποτελεί βάση για την οικοδόμηση εθνικής στρατηγικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ανέφερε ότι θα γνωστοποιήσει τη θέση της επί της «τροποποιημένης» πρότασης μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (ανήκει στο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) δήλωσε χθες ότι το ΥΠΕΞ, το οποίο χειρίζεται το θέμα, προτείνει στην κυβέρνηση την αποδοχή της πρότασης.

Η Βουλγαρία επί ενάμισι χρόνο εμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα Σκόπια και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των διμερών σχέσεων. Η στάση της Βουλγαρίας «συμπαρασύρει» την Αλβανία, δεδομένου ότι η θέση της Ε.Ε. είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο χωρών των Βαλκανίων πρέπει να προχωρήσουν μαζί, δεν πρέπει να διαχωριστούν.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.