Αλληθωρίζει προς τα ακροδεξιά η παράταξη Μακρόν...

0


 Τα πρώτα δείγματα της νέας κοινοβουλευτικής γραφής στη Γαλλία κάθε άλλο παρά ήταν τα καλύτερα δυνατά. Με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών να έχουν σε μεγάλο βαθμό μεταθέσει το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής της χώρας από την Προεδρία της Δημοκρατίας στην Εθνοσυνέλευση, οι 577 βουλευτές εξέλεξαν αυτή την εβδομάδα νέα πρόεδρο του Σώματος, την προσκείμενη στον Μακρόν, Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, καθώς και...τους άλλους αξιωματούχους.

Από την όλη διαδικασία τρία βασικά συμπεράσματα εξάγονται: το πρώτο είναι ότι η παράταξη Μακρόν δεν φαίνεται πλέον να έχει αναστολές στη συνεργασία της με την Aκροδεξιά, το δεύτερο ότι η Λεπέν έχει κάθε λόγο να δηλώνει ικανοποιημένη αφού αυτό που επιδιώκει είναι η παρουσία της να γίνει σιγά σιγά «μπανάλ» και το τρίτο συμπέρασμα είναι πως η συνοχή της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν φαίνεται δεδομένη.
Το ότι η παράταξη Μακρόν αρχίζει να αλληθωρίζει προς τα ακροδεξιά κατέστη σαφές την Τετάρτη, όταν με ψήφους βουλευτών της εκλέχτηκαν αντιπρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης δύο βουλευτές από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Τα ονόματα αυτών που τους ψήφισαν δεν είναι γνωστά, αφού η ψηφοφορία ήταν μυστική, εκ του αποτελέσματός της όμως αποδεικνύεται πως κάποιοι από τους βουλευτές του Μακρόν «λέρωσαν τα χέρια τους», όπως είπε βουλευτής της Αριστεράς. «Παρήγορο» είναι ώς ένα βαθμό το γεγονός ότι στην ψηφοφορία που έγινε για την -πολύ σημαντική από την άποψη εξουσιών και αρμοδιοτήτων- προεδρία της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης λειτούργησε το «δημοκρατικό μέτωπο» και την κέρδισε η αριστερή Λαϊκή Ενωση, εκλέγοντας τον Ερίκ Κοκερέλ. Μόνο που σε αυτή την ψηφοφορία είχαν, εκ του κανονισμού του Σώματος, δικαίωμα ψήφου αποκλειστικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δηλαδή όχι του Μακρόν.

Από την άλλη οι εκλογές για τις προεδρίες στην Εθνοσυνέλευση ανέδειξαν εκ νέου τις αντιστάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της αριστερής συμπαράταξης έναντι της ηγεμονίας της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Βουλευτές των Οικολόγων αρνήθηκαν να υπακούσουν στην κοινή γραμμή για τις υποψηφιότητες και διεκδίκησαν κάποια αξιώματα ως ανεξάρτητοι, χωρίς βεβαίως επιτυχία.


Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ωστόσο άλλα τρία κρίσιμα τεστ από τα οποία θα διαφανεί αν και πώς θα κυβερνηθεί η Γαλλία κατά τα επόμενα χρόνια. Το πρώτο είναι την ερχόμενη εβδομάδα με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μπορν. Η γαλλική νομοθεσία δεν υποχρεώνει την πρωθυπουργό του Μακρόν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν όμως δεν το κάνει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόταση μομφής που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περάσει.

Σημασία έχει ωστόσο για πόσες (και ποιες) ψήφους δεν θα περάσει. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων, όπου η προεδρική πλειοψηφία θα πρέπει να δείξει αν και ποιες τροπολογίες της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να αποδεχτεί. Τέλος, περί το φθινόπωρο θα πρέπει να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023, όπου θα καταστεί πλέον σαφές προς τα πού θέλει να κινηθεί στη δεύτερη θητεία του ο Μακρόν, ο οποίος ως γνωστόν πριν από τις προεδρικές εκλογές ορκιζόταν πως μόνο έναν εχθρό έχει: τη Μαρίν Λεπέν.

Μανώλης Σπινθουράκης

Εfsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)