Κοινωνική αναταραχή συγκλονίζει τη Λιβύη, ενώ το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει


Παγιδευμένες σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, οι αντίπαλες πολιτικές κυβερνήσεις στη Λιβύη δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις από τους πολίτες, με διαδηλώσεις να ξεσπούν σε όλη τη χώρα λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση εν μέσω καύσωνα.

Την Παρασκευή στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κοινοβουλίου με μια μπουλντόζα και την πυρπόλησαν.

Οι διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν την πράσινη σημαία του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής ηγεσίας, επικρίνοντας την για αδιαφορία και για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα, η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική.

Το κοινοβούλιο αποτελεί ένα από τα σύμβολα διχασμού στη Λιβύη, όπου από τον Μάρτιο δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε “ όλες τις πλευρές να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τη σταθερότητα” και τους ζήτησε “ να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να ξεπεράσουν το πολιτικό αδιέξοδο”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντιζαρίκ.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Γενεύη, χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το συνταγματικό πλαίσιο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή εκλογών.

Στο μεταξύ οι υποστηρικτές του Χάφταρ εμποδίζουν την πρόσβαση σε βασικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τα μέσα Απριλίου, με στόχο να ασκήσουν πίεση στην αντίπαλη κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Χθες Σάββατο το βράδυ ο αυτοανακηρυχθείς Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χάφταρ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι “ στηρίζει τις διεκδικήσεις των πολιτών”, όμως ζήτησε από τους διαδηλωτές “ να διαφυλάξουν τη δημόσια περιουσία”.

“ Είναι ξεκάθαρο ότι καμία πολιτική οντότητα δεν ελέγχει νόμιμα το σύνολο της χώρας και κάθε προσπάθεια να επιβληθεί μια μονομερής λύση θα οδηγήσει στη βία”, εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Νόρλαντ πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τρίπολη. Ο Νόρλαντ κάλεσε “ τους Λίβυους αξιωματούχους και τους ξένους υποστηρικτικές τους να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο μέλλον της χώρας τους”.