Sabah: Η «σύμπτωση» του Ερντογάν με τον Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά


 Για «συμπτώσεις» στις αναφορές του Τούρκου πρόεδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κάνει λόγο άρθρο γνώμης της εφημερίδας Sabah, εν μέσω της όξυνσης στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας και καθώς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία έχει ξεκινήσει άτυπα προεκλογική περίοδος.

Ο Μπουρχανετίν Ντουράν αναφέρεται στις τελευταίες προκλήσεις δηλώσεις του Ερντογάν για την Ελλάδα, σημειώνοντας το ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακυρώθηκε η συνάντηση για τον Στρατηγικό Διάλογο Τουρκίας - Ελλάδας.

Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για την δήλωση του Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη («Μητσοτάκης γιοκ»), υποστηρίζοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αθέτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον Τούρκο πρόεδρο τον Μάρτιο του 2022, για το ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δεν θα αφήσουν τρίτους να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Ντουράν συνεχίζει λέγοντας πως «ο Μητσοτάκης επιδιώκει μια αντιτουρκική ατζέντα, με τις επισκέψεις του στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ επιμένει πως δεν επιθυμεί μια κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις. Επιπλέον, οι Έλληνες πολιτικοί μιλούν για την τουρκική "επιθετικότητα" και "επεκτατισμό", ενώ η Ελλάδα προχωρά στην στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με συζητήσεις για την επέκταση των ναυτικών μιλίων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει τους Έλληνες να "μαζευτούν" και έχει ξεκαθαρίσει πως ήταν η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που χάλασε τη διαδικασία κανονικοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021» συμπλήρωσε ο αρθρογράφος.

«Ο Τσίπρας αντηχεί τις προειδοποιήσεις του Ερντογάν»

Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Ντουράν σημειώνει πως ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, «αντηχεί τις προειδοποιήσεις που έχει στείλει ο Ερντογάν. Ο Τσίπρας έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα "από το κέντρο της σταθερότητας στη δύσκολη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης". Ο Τσίπρας έχει αναφέρει πως "εάν θα έπρεπε να υπερασπιστούμε την εδαφική μας ακεραιότητα - μη γελιόμαστε- θα ήμασταν μόνοι μας"».

Ακόμα, στο κείμενο της Sabah σημειώνει πως η «λογική προειδοποίηση του Τσίπρα υπενθύμισε στο πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας τα δεδομένα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Επιπλέον, ο Ντουράν αναφέρει πως «ο Μητσοτάκης μπορεί να νομίζει πως έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας έχει δίκιο:

Η Αθήνα έχει υπονομεύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα για χάρη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Έχει μετατραπεί σε ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στο όνομα της λήψης προληπτικών μέτρων εναντίον της Τουρκίας».