Moody's: Το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο θα αυξήσει τις τιμές πετρελαίου το καλοκαίρι

0


Σταδιακή μικρή μείωση των τιμών πετρελαίου από τα τρέχοντα επίπεδα αναμένει η Moody's, εκτιμώντας ωστόσο πως θα διατηρηθούν πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι σε όλη τη διάρκεια αυτού του έτους, εξαιτίας του αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν το 2023, με την τιμή Spot του Brent να κυμαίνεται στα 95 δολάρια ανά βαρέλι από περίπου 105 δολάρια ανά βαρέλι το 2022. Ωστόσο, η Moody's αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις εκτιμήσεις, καθώς οι υψηλές τιμές θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ζήτησης το 2022-23 σε συνδυασμό με μια ευρύτερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και θα περιπλέξουν τη δουλειά των νομισματικών αρχών.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους. Οι πρόσθετοι εμπορικοί περιορισμοί καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών αργού της Ρωσίας και ενισχύουν τον κίνδυνο να διευρυνθεί το έλλειμμα προσφοράς, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυξάνεται η εποχική ζήτηση πετρελαίου, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης. Επίσης, τα μέτρα αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών του πετρελαίου και των καυσίμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και η εξαντλημένη δυναμική της εποχικής ζήτησης πετρελαίου πιθανότατα θα οδηγήσουν τις τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους.

Εξάλλου, τονίζει η Moody's, η επίδραση της απόφασης της ΕΕ θα καθοριστεί από τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία θα είναι σε θέση να μεταφέρει το αργό της σε άλλες αγορές πριν από το τέλος του έτους. Εάν δεν πετύχει, μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή περίπου 10%.

Τέλος, η Moody's αναμένει πως η απελευθέρωση περίπου 1 εκατ. βαρελιών σε πετρέλαιο από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου των ΗΠΑ τον Μάιο-Οκτώβριο θα μειώσει την αστάθεια των τιμών τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ και η πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ θα μετριάσει τη μεταβλητότητα.

Σήμερα, η τιμή του Brent κινείται στα 119,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό WTI στα 119,2 δολάρια το βαρέλι.


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)