Miners πουλάνε κάρτες γραφικών…με το κιλό μετά την πρόσφατη πτώση του Bitcoin


Όπως σας έχουμε ενημερώσει, τις τελευταίες εβδομάδες η αγορά κρυπτονομισμάτων βιώνει «ακραίες» συνθήκες, με την αξία του Bitcoin να βρίσκεται περίπου στα 20 χιλιάδες δολάρια, σημαντικά δηλαδή πιο κάτω από το ορόσημο των 69 χιλιάδων δολαρίων που είχε αγγίξει στα τέλη του 2021.

Τώρα, με τις τιμές του Bitcoin, του Ethereum και άλλων κρυπτονομισμάτων να έχουν πάρει την κατηφόρα, αμέτρητοι miners και Internet Cafés στην Κίνα, άλλες χώρες της Ασίας, καθώς και από διάφορες ακόμη γωνιές του πλανήτη έχουν κατακλίσει την αγορά με μεταχειρισμένες κάρτες γραφικών που πουλάνε…«με το κιλό».
Συγκεκριμένα, με νέο του ρεπορτάζ, το γνωστό στον χώρο videocardz.com μεταφέρει εικόνες που θυμίζουν παζάρι, με ατελείωτες στοίβες από κάρτες γραφικών προς πώληση. Miners, Internet Cafés και μεταπωλητές προσπαθούν να πουλήσουν όσες κάρτες έχουν στην κατοχή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με ειδικές δημοπρασίες να λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια livestreams. Κάπως έτσι, μοντέλα όπως RTX 3060 Ti μπορούν να αποκτηθούν ακόμη και με $300 (€284), την ώρα που πριν μερικούς μήνες οι gamers καλούνταν να δώσουν ακόμη και €900!

Οι miners σκέφτονται πως αν δεν «ξεφορτωθούν» τις κάρτες, η αξία τους υπάρχει περίπτωση να μην ανέβει ξανά, ενώ στον ορίζοντα υπάρχουν και δύο σημαντικά γεγονότα. Συγκεκριμένα, πριν το τέλος της χρονιάς αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους οι νέες γενιές της Nvidia και της AMD που θα τραβήξουν πάνω τους τα βλέμματα των gamers, ενώ το Ethereum θα κάνει τη μετάβαση στο Proof of Stake μοντέλο που σημαίνει ότι θα σταματήσει να βασίζεται στην εξόρυξη που εκμεταλλεύεται καρτών γραφικών.

Το αποτέλεσμα; Η “GPU πλημμύρα”, όπως την αποκολλούν μερικοί, μάλλον έχει ξεκινήσει.