H EE χρειάζεται ριζική αλλαγή στην αγορά ηλεκτρισμού, τονίζει (τώρα) η Κομισιόν

0


 Μήνυμα για ολική αναδιαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης έστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την ανάγκη προσαρμογής της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με το Euractiv. com, η Γερμανίδα αξιωματούχος κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη παραδέχθηκε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης τιμών έχουν αποδειχθεί λίγα για την αντιμετώπιση των δομικών ζητημάτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως «ξέρουμε ότι τα μέτρα είναι μια βραχυπρόθεσμη "ανάσα" που δεν θα αλλάξουν τη δομή της αγοράς», προσθέτοντας πως οι ενεργειακές αγορές «σχεδιάστηκαν με τρόπο που ήταν αναγκαίος πριν από 20 χρόνια», όταν το μερίδιο των ΑΠΕ στην ενέργεια ήταν μικρό.

«Σήμερα, η αγορά είναι τελείως διαφορετική καθώς οι ΑΠΕ είναι η πιο αποτελεσματική επιλογή από άποψη κόστους και η πιο φθηνή» ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν.

«Μέτωπο» του ευρωπαϊκού τόνου

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, εν μέσω της ανασύνταξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού και καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει περιορίσει την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ έχουν αυξηθεί, ανεβάζοντας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γαλλία και Ισπανία έχουν καλέσει σε μεταρρύθμιση για την η αρχιτεκτονική της αγοράς, με στόχο οι τιμές να διαμορφώνονται με τρόπο πιο θετικό για τον καταναλωτή.

Στο πλευρό τους, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, ζητώντας από την Κομισιόν να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους ενέργειας στην ηλεκτρική αγορά.

Μέχρι σήμερα, η Κομισιόν αντιστεκόταν στα εν λόγω καλέσματα, αλλά η ομιλία της κ. φον ντερ Λάιεν φαίνεται να σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση των Βρυξελλών.

«Το τρέχον μοντέλο στην αγορά δεν λειτουργεί πλέον. Πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες πραγματικότητες των κυρίαρχων ΑΠΕ» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)