Guardian: Οι Ουκρανοί χάνουν έως και χίλιους άνδρες ημερησίως!

0


 Για πρώτη φορά δυτικό ΜΜΕ αποκαλύπτει τις πραγματικές απώλειες του ουκρανικού στρατού

Με μία εκτενή ανάλυση ο Guardian φέρνει στην δημοσιότητα τις πραγματικές απώλειες του ουκρανικού στρατού εκφράζοντας μάλιστα μεγάλη ανησυχία για την πορεία του πολέμου.

Όπως και να τα προσεγγίσουμε, τα νούμερα είναι ανησυχητικά: Οι Ουκρανικές απώλειες τρέχουν με ρυθμό κάπου μεταξύ 600 και 1.000 ανδρών την ημέρα. Ένας προεδρικός σύμβουλος, ο Oleksiy Arestovych, είπε στον Guardian αυτή την εβδομάδα ότι ήταν 150 νεκροί και 800 τραυματίες καθημερινά. Ένας άλλος, ο Mykhaylo Podolyak, είπε στο BBC ότι 100 με 200 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται την ημέρα...

Πρόκειται για μία γιγάντια απώλεια ανθρώπινων ζωών για τους υπερασπιστές, που εμπλέκονται στην άμυνα της ανατολικής πόλης Sievierodonetsk που αυτή την εβδομάδα μετατράπηκε σε μια χαμένη πόλη. Ωστόσο, η πόλη ήταν επίσης αναμφισβήτητα ένα μέρος από το οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε υποχωρήσει στο πιο υπερασπιστικό Lysychansk, πέρα ​​από τον ποταμό Siverski Donets, το σημείο της αμυντικής διάταξης στην οποία η Ουκρανία τα πήγε πολύ καλύτερα.

Ο τεράστιος αριθμός – περισσότερα από 20.000 θύματα το μήνα – εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο στρατός της Ουκρανίας εάν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους Ρώσους. Αλλά οι εισβολείς ελέγχουν ήδη μεγάλα κομμάτια της Ουκρανίας και μπορούν να σταματήσουν τη μάχη έχοντας το πάνω χέρι στο εδαφικό.

Ο στρατός της Ουκρανίας αριθμούσε 125.000 άτομα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, και επιπλέον υπήρχαν 102.000 εθνοφύλακες και συνοριοφύλακες. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών υποδηλώνουν ότι από την έναρξη του πολέμου το σύνολο θα μπορούσε να έχει διπλασιαστεί σε ένα εντυπωσιακό στρατό των 500.000 ανδρών.

Οι δυνάμεις του Κιέβου απέχουν πολύ από το σημείο κατάρρευσης. Αλλά αρκετοί μήνες υψηλών απωλειών θα διαβρώσουν σημαντικά τη μαχητική τους δύναμη, επιτρέποντας ακόμη και σε ορισμένους από τους τραυματίες να αναρρώσουν. Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Ουκρανίας απωθούνται ήδη με έναν βομβαρδισμό του πυροβολικού του Ντονμπάς τόσο έντονου που είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στο ηθικό σε πολλούς από αυτούς που τον επιζούν. Το ηθικό είναι σίγουρα ένα θέμα για τους Ρώσους, αλλά τώρα υπάρχουν αναφορές για λιποταξίες και από την ουκρανική πλευρά.

Τόσο πιεστική είναι η κατάσταση που οι ξένοι με εμπειρία μάχης που περνούν τις δοκιμές για να ενταχθούν στη διεθνή λεγεώνα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη διέλευση των ουκρανικών συνόρων. Αλλά και πάλι, το υψηλό επίπεδο απωλειών που συζητείται τώρα ανοιχτά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους νεοσυλλέκτους στο μέλλον.

Δυτικοί αξιωματούχοι προτιμούν να μην συζητούν τον αντίκτυπο του πολέμου στους αμυνόμενους, αλλά να τονίζουν τα προβλήματα για τους Ρώσους στις ενημερώσεις τους. Αυτή την εβδομάδα, ένας από αυτούς τους αξιωματούχους είπε ότι η εκτίμησή τους ήταν ότι οι εισβολείς είχαν χάσει «15.000 έως 20.000 νεκρούς», από μια δύναμη εισβολής που ήταν 150.000 ή περισσότερο. Ωστόσο, ο στρατός της Μόσχας δεν έχει χάσει ακόμη την επιθετική του ικανότητα.

Οι ίδιοι αναλυτές όμως, επέλεξαν να μην δώσουν παρόμοιες εκτιμήσεις για την Ουκρανία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μια λανθασμένη εντύπωση ότι οι Ρώσοι τα πηγαίνουν χειρότερα. Στην πραγματικότητα, με μια υπέρβαση πυροβολικού 10 ή 15 προς ένα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, μπορεί κάλλιστα το ποσοστό απωλειών των εισβολέων να είναι πολύ χαμηλότερο αυτή τη στιγμή, επειδή είναι σε θέση να προκαλέσουν θάνατο από μεγαλύτερη απόσταση σε Ουκρανούς οι οποίοι δεν μπορούν καν να δουν τον εχθρό…

Τα πυρομαχικά είναι βεβαίως ελλιπή από την ουκρανική πλευρά, και πάλι κατά τη δική τους ομολογία. Ο Vadym Skibitsky, ο αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί 5.000 έως 6.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα και έχει «σχεδόν εξαντλήσει» το απόθεμα σοβιετικών τυπικών βλημάτων 152 χιλιοστών. Τώρα βασίζεται σε οβίδες των 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ. δεν είναι σαφές πόσες από αυτά έχει.

Διοικητές είπαν στον Guardian ότι η Ουκρανία αγωνίζεται για να αποκτήσει κάποιο βασικό εξοπλισμό, όπως κρυπτογραφημένα ραδιόφωνα (όπου λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα, δεν είναι ασυνήθιστο να βασίζεσαι στην ασφαλή εφαρμογή Signal) ή προηγμένα σκοπευτικά και οπτικά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους δυτικούς στρατούς.

Η Ουκρανία δεν στερείται ανδρείας και αποφασιστικότητας. Η δυτική υποστήριξη εξακολουθεί να υπάρχει, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου να προμηθεύσει τους Ουκρανούς με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων αυτή την εβδομάδα, ακόμα κι αν το Κίεβο είπε σχεδόν αμέσως ότι ήθελε περισσότερα όπλα. Αλλά είναι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν βρει έναν τρόπο να προελάσουν στο Ντονμπάς, εγείροντας πλέον το ερώτημα εάν ο τρίμηνος πόλεμος βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή…

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)