Ρεύμα: «Μεγάλος Αδερφός» για όλους τους λογαριασμούς από τη ΡΑΕ - Έρχεται και e-εργαλείο για έλεγχο των προμηθευτών

0

 
Νέα εργαλεία επιστρατεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εποπτεία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον έλεγχο των εταιρειών προμήθειας. Έτσι, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των παρόχων για τον τρόπο εφαρμογής των ρητρών αναπροσαρμογής, η ΡΑΕ έχει ήδη ενισχύσει την παρακολούθηση των τιμολογήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ έχει στα σκαριά και μία πλατφόρμα που θα «ακτινογραφεί» τις εμπορικές πρακτικές κάθε προμηθευτή.

Όσον αφορά τη διασταύρωση των τιμολογήσεων (δηλαδή ότι δεν υπάρχουν λάθη στα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές), στο «μικροσκόπιο» της Αρχής έχουν μπει όλες οι παροχές στο ελληνικό δίκτυο, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ και τα 7,9 εκατ. περίπου «ρολόγια» που είναι αυτή τη στιγμή ενεργά. Για τον έλεγχο των επιβαρύνσεων που επιβάλλονται σε κάθε μία από αυτές (και επομένως στον ιδιοκτήτη της), έχει δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, στην οποία οι πάροχοι καταχωρίζουν τις χρεώσεις κάθε «ρολογιού» που ανήκει στο πελατολόγιό τους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι προμηθευτές καταχωρίζουν για κάθε λογαριασμό όλες τις «συνιστώσες» του, όπως τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, τα δημοτικά τέλη, ή το τέλος υπέρ ΕΡΤ. Τα στοιχεία αυτά ανανεώνονται από τις εταιρείες, κάθε φορά που εκδίδουν νέους λογαριασμούς.

Παρακολούθηση όλων των τιμολογήσεων για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Ήδη στη διάθεση της ΡΑΕ από τους παρόχους βρίσκονται τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, μέχρι τις 31 Μαΐου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μοναδική ανάλογη βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως η ΡΑΕ είναι η πρώτη ρυθμιστική Αρχή στη «Γηραιά Ήπειρο», που παρακολουθεί το σύνολο των τιμολογήσεων όλων των ενεργών παροχών.

Η ΡΑΕ εκτιμά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον κλάδο της λιανικής. Επίσης, η βάση δεδομένων έχει και ακόμη μεγαλύτερη αξία στη δεδομένη συγκυρία, καθώς επιτρέπει στην Αρχή να διασταυρώνει κατά πόσο οι προμηθευτές εφάρμοσαν σωστά τις επιδοτήσεις που παρέχει η πολιτεία, για την ελάφρυνση των καταναλωτών.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη από τον Φεβρουάριο η ΡΑΕ είχε ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, εντοπίζοντας λάθη ορισμένων προμηθευτών στον υπολογισμό των επιδοτήσεων – με κάποιες εταιρείες να μετακυλίουν μικρότερα ποσά, και κάποιες άλλες μεγαλύτερα. Όλοι οι προμηθευτές έχουν στο μεταξύ αποκαταστήσει τα σφάλματα στους επόμενους λογαριασμούς που εξέδωσαν, ενώ η Αρχή συνεχίζει τον έλεγχο και για τους επόμενους μήνες, επιστρατεύοντας για αυτό τη βάση δεδομένων.

Ε-εργαλείο για την παρακολούθηση της λιανικής

Ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον έλεγχο των παρόχων, η ΡΑΕ έχει επίσης στα σκαριά μία ηλεκτρική πλατφόρμα με την οποία θα μπορεί να παρακολουθεί τις εμπορικές πρακτικές κάθε παρόχου, αλλά και όλης της λιανικής αγοράς συνολικά. Γιʼ αυτό τον σκοπό, κάθε εταιρεία θα καταχωρίζει την πλατφόρμα μία μεγάλη γκάμα πληροφοριών – από τα οικονομικά της στοιχεία, και τα διαθέσιμα τιμολόγιά της, μέχρι τις εντολές αποκοπής που έχει δώσει και τα παράπονα που έχουν υποβάλει για αυτήν πελάτες της.

Από τα στοιχεία αυτά, χάρις στο e-εργαλείο θα παρακολουθείται με αυτοματοματοποιημένο τρόπο το «προφίλ» όλων των παροχών. Έτσι, θα μπορούν για παράδειγμα από το report μίας εταιρείας θα μπορούν να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις αισχροκέρδειας, δηλαδή χρεώσεων που «μεταφράζονται» σε υπερβολικά υψηλό περιθώριο κέρδους.

Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα να «έρθουν στο φως» τυχόν κρούσματα χρεώσεων κάτω από το κόστος, από κάποια εταιρεία που ενδεχομένως θα θελήσει με αυτό τον τρόπο να αυξήσει την πελατειακή της βάση.

Συνεχίζεται ο έλεγχος για τις ρήτρες

Την ίδια στιγμή, η Αρχή συνεχίζει τον έλεγχο των προμηθευτών για τις ρήτρες, έχουν ήδη προχωρήσει στο πρώτο «κύμα» ακροάσεων. Όπως ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αθ. Δαγούμας, οι πρώτες αυτές ακροάσεις αφορούν 12 προμηθευτές, με αντικείμενο την τήρηση της υποχρέωσης της σωστής ενημέρωσης των καταναλωτών 60 ημέρες πριν από οποιαδήποτε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων, όπως προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Ο νέος έλεγχος αφορά το κατά πόσο κατά την εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής, οι εταιρείες τηρούν τις παραμέτρους διαφάνειας που έχει καθορίσει η Αρχή με σχετική της απόφαση από την άνοιξη του 2020 (409/2020). Με την απόφαση, η ΡΑΕ μεταξύ άλλων τυποποίησε τη μεθοδολογία των ρητρών, ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός τους.

Επίσης, συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η ανταγωνιστική χρέωση, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

https://www.insider.gr/oikonomia/230068/reyma-megalos-aderfos-gia-oloys-toys-logariasmoys-apo-ti-rae-e-ergaleio-gia-elegho

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)