BP: Με ποσοστό 40,5% «μπήκε» σε κολοσσιαίο ενεργειακό hub στην Αυστραλία

 
Μερίδιο ύψους 40,5% απέκτησε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP στο Asian Renewable Energy Hub (AREH), ένα project κολοσσιαίων διαστάσεων το οποίο αφορά στην παραγωγή ενέργειας με τη συνδρομή αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Όπως αναφέρει το CNBC, το εν λόγω project θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Pilbara της Δυτικής Αυστραλίας, σε μία έκταση άνω των 6.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με στόχο την παραγωγή 26 GW συνδυασμένης ηλιακής και αιολικής ενέργειας, με την αμερικανική εταιρεία να υπογραμμίζει πως το Asian Renewable Energy Hub θα αποτελέσει «έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου στον κόσμο».

«Σε πλήρη δυναμικότητα, το project AREH αναμένεται να είναι ικανή να παράγει περίπου 1,6 εκατ. τόνους πράσινου υδρογόνου ή 9 εκατ. τόνους πράσινης αμμωνίας, ετησίως», δήλωσε η BP, με την εταιρεία να μην αποκαλύπτει το συνολικό ποσό που δαπάνησε για την συμμετοχή της στο φιλόδοξο σχέδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Asian Renewable Energy Hub συμμετέχουν -μεταξύ άλλων- οι InterContinental Energy, CWP Global και Macquarie Capital με μερίδια 26,4%, 17,8% και 15,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα το project AREH θα παρέχει «καθαρή» ενέργεια σε πελάτες τόσο στην Αυστραλία όσο και σε σειρά κρατών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

«Το Asian Renewable Energy Hub θα αποτελέσει στο μέλλον έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους ΑΠΕ και πράσινης ενέργειας στον κόσμο και θα είναι σε θέση να συνεισφέρει σημαντικά στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε σχετικά με το project η Anja-Isabel Dotzenrath, εκτελεστική αντιπρόεδρος της BP για το φυσικό αέριο και την παραγωγή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Σημειώνεται πως η BP έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050 ή νωρίτερα, ενώ στον απόηχο της ανακοίνωσης της συμμετοχής στο ΑΡΕΗ η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού υποχωρεί κατά 1,2% στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.