Βρετανία: Σταθερή η ανάπτυξη του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός «θα πλήξει σκληρά» τη χώρα, προειδοποιεί η BoE

0

 
Με ισχυρό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ωστόσο η δυναμική της ανάπτυξης δεν αναμένεται να διατηρηθεί στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η εντεινόμενη κρίση κόστους ζωής επιβαρύνει τη οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία (ONS), το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ενισχύθηκε 0,8% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, η οικονομία αναπτύχθηκε 1,3%.

Τόσο τα εισοδήματα των νοικοκυριών όσο και οι δαπάνες αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, αφήνοντας το ποσοστό αποταμίευσης αμετάβλητο, ανέφερε η ONS.

Η ανάπτυξη του 0,8% έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων αποδυνάμωσης της βρετανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 0,3% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η δραστηριότητα τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντισταθμίσει αυτή την πτώση, ενώ προβλέπουν πως η οικονομία θα συρρικνωθεί 0,2% το τρίμηνο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με εκτίμηση της FactSet.

BoΕ: Ο πληθωρισμός θα πλήξει τη χώρα σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα πλήξει τη Βρετανία σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Δυστυχώς θα υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού της Βρετανίας αργότερα φέτος επειδή αυτό είναι προϊόν του τρόπου με τον οποίο το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας αλληλεπιδρά με τις ενεργειακές τιμές που έχουμε παρατηρήσει τους λίγους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Μπέιλι στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Νομίζω ότι η οικονομία της Βρετανίας πιθανόν αποδυναμώνεται μάλλον νωρίτερα και κάπως περισσότερο από άλλες», σημείωσε. «Θα υπάρξουν περιστάσεις κατά τις οποίες θα χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα. Δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί όσον αφορά την επόμενη συνάντηση. Ακόμη απέχουμε ένα μήνα, αλλά αυτό βρίσκεται στο τραπέζι», πρόσθεσε.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)