Στενάζουν οι τσέπες των καταναλωτών...


 Νέες αυξήσεις σε μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων (διαρκή και πρώτης ανάγκης) έρχονται από τις επόμενες ημέρες, επιβαρύνοντας έτσι την τσέπη του καταναλωτή και περιορίζοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν ήδη δώσει τους τιμοκαταλόγους στο λιανικό εμπόριο και αυτές θα φανούν σταδιακά μέσα στον... επόμενο μήνα, κι ενώ αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Έρχονται στοιχεία – σοκ για τον πληθωρισμό

Πρόθεση των επιχειρήσεων-παραγωγών, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες σε αυτές, δεν είναι να κερδίσουν από τις αυξήσεις, αλλά να περιορίσουν την ζημιά που προκαλεί η αύξηση των πρώτων υλών. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών, θα παρουσιάσουν σημαντικά χαμηλότερα κέρδη για το 2022 ή κάποιες εξ αυτών ακόμη και ζημιές...

Σήμερα το πρωί η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα πλησιάσει το 12%, επίπεδο που αν επαληθευτεί, θα πρόκειται για ρεκόρ 29 ετών. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε βρεθεί στο 12% ήταν το Δεκέμβριο του μακρινού 1993, όπως μεταδίδει το imerisia.gr.

Καίνε οι τιμές στην ενέργεια

Οι τιμές στην ενέργεια θα είναι και πάλι αυτές που θα επηρεάσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το Δείκτη. Φυσικό αέριο, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι τα αγαθά εκείνα που θα επηρεάσουν περισσότερο.

Το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς, ιδιοκτήτες και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων δεν βλέπουν φως στην άκρη  του τούνελ. Θεωρούν, μάλιστα, ότι ακόμη και αν δια μαγείας τελειώσει αύριο το πρωί ο πόλεμος στην Ουκρανία και επιστρέψει σε κάποιο βαθμό η ισορροπία στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τιμές θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Πρόθεση της βιομηχανίας είναι να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τιμές, αλλά -όπως σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς- αυτό δεν είναι εφικτό. Μάλιστα, στέλεχος μεγάλης εμπορικής αλυσίδας ηλεκτρικών με παραγωγική δραστηριότητα τόνισε ότι «πώς είναι δυνατό να διατηρήσουμε τις τιμές στα ίδια επίπεδα, όταν για παράδειγμα η τιμή του χάλυβα έχει ανέβει τρεις φορές πάνω σε σχέση με πέρυσι.

Καλπάζει η τιμή του «μαύρου χρυσού»

Και ενώ στο μέτωπο του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχει μία σαφής τάση αποκλιμάκωσης των τιμών, στο πετρέλαιο οι τιμές καλπάζουν και προκαλούν τρόμο. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι σύντομα μπορεί να δούμε τις τιμές να φτάνουν ακόμη και τα 140 δολάρια το βαρέλι, ενώ υπάρχουν και ακόμη πιο δυσμενείς προβλέψεις.

Η τιμή του «μαύρου» χρυσού ξεπέρασε σήμερα τα 123 δολάρια το βαρέλι. Στην αντλία οι ανατιμήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα και πλέον σε μέσα επίπεδα η τιμή της αμόλυβδης αγγίζει πλέον τα 2,4 ευρώ το λίτρο (2,37 ευρώ), ενώ το diesel κίνησης βρίσκεται στο 1,95 ευρώ το λίτρο.

Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και είναι θέμα λίγων ημερών σε μέσα επίπεδα η αμόλυβδη να υπερβεί τα 2,4 ευρώ και το diesel να δει τα 1,98 ευρώ...

ethnos.gr