Πώς ο Ερντογάν βαδίζει στα χνάρια του Πούτιν...

0

 
Χαρακτήρα πολεμικού τελεσιγράφου προς τη χώρα μας έχει η ομιλία του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Σεφερχισάρ έχοντας προηγουμένως παρακολουθήσει τη... μεγάλη αποβατική άσκηση EFES 2022 απέναντι ακριβώς από τη Σάμο. Δεν πρόκειται για μία ακόμα εμπρηστική ομιλία στο πλαίσιο του ανθελληνικού παραληρήματος το τελευταίο διάστημα αλλά για μία εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη, που αποκαλύπτει πλήρως τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε την Ελλάδα με στρατιωτική επέμβαση εάν συνεχίσει να εξοπλίζει τα «αποστρατικοποιημένα νησιά» παρουσιάζοντας μάλιστα στους τηλεοπτικούς δέκτες και το σενάριο εισβολής, που εκτελέστηκε ενώπιον του από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις....

Το νέο αφήγημα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας

Πέρα από το ξεκάθαρο μήνυμα, που από την έως τώρα επιθετική πολιτική ρητορική πέρασε στο πεδίο της στρατιωτικής προσομοίωσης, είναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μανδύα νομιμοποίησης πριν προχωρήσει σε μία επιθετική ενέργεια κατά της χώρας μας. Το νέο αφήγημα της Αγκυρας είναι ότι η Ελλάδα παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις των διεθνών συνθηκών έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται μία ανάσα από την τουρκική επικράτεια. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα την τουρκική πλευρά, αίρει το καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας των νησιών από τη μία και από την άλλη αποτελεί μείζονα απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Συνεπώς,πάντα κατά τους αβάσιμους ισχυρισμούς του καθεστώτος Ερντογάν, η Τουρκία νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αμφισβητώντας την κυριαρχία τους αφού παραχωρήθηκαν στη χώρα μας με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων με την προϋπόθεση ότι δεν θα στρατιωτικοποιηθούν.

Μάλιστα, σε δύο από αυτά (Κως, Ρόδος), όπως υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, υπάρχει και «τουρκική μειονότητα», τα δικαιώματα της οποίας καταπατά συστηματικά το ελληνικό κράτος. Η «παράνομη» δε, παρουσία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά δημιουργεί την νομιμοποιητική βάση για την άσκηση από την Τουρκία του δικαιώματός της στη νόμιμη άμυνα, όπως αυτό καθορίζεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το κοινό του Πούτιν με τον Ερντογάν

Ο τελευταίος ηγέτης, που προχώρησε σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να επιβάλει σε γείτονα χώρα καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης επικαλούμενος τη νόμιμη άμυνα και έχοντας εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να γίνουν σεβαστές οι εθνικές ανησυχίες ασφάλειας, όπως επεσήμανε στο διάγγελμά του πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως αποδεικνύεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οικοδομεί την αναθεωρητική στρατηγική του επικαιροποιώντας την επεκτατική ατζέντα του κατά της χώρας μας με την ενσωμάτωση σε αυτή βασικών στοιχείων από τις κινήσεις του Κρεμλίνου πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, όπως η Μόσχα δεν αναγνώρισε στο Κίεβο το δικαίωμά του στην άμυνα μέσω των στρατιωτικών εξοπλισμών, θεωρώντας κρίσιμη απειλή για την εθνική της υπόσταση την ενδεχόμενη, έως και την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, παρουσία βάσεων του ΝΑΤΟ έτσι και η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίσει τα νησιά του Αιγαίου, βάσει του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελεί τον πυλώνα του αμυντικού δόγματος της χώρας μας. Στην περίπτωση της Τουρκίας, ως «δούρειος ίππος» για την ασφάλειά της, παρουσιάζονται οι βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλλει την «καταστροφή» παρά τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή μελών του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών στα νησιά αυτά.

Η Τουρκία λοιπόν αμφισβητεί με την απειλή χρήσης στρατιωτικών μέσων την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, έχοντας ως στόχο την επαναχάραξη των συνόρων γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως η απαίτησή της να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά του Αιγαίου δεν μπορεί να τεθεί σε καμία περίπτωση υπό συζήτηση. Θέτει το θέμα όμως διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και την ιστορική αλήθεια διεθνοποιώντας τις επιθετικές διεκδικήσεις της σε μία προσπάθεια να εμφανίσει τη χώρα μας ως παραβάτη του διεθνούς δικαίου αλλά και ως ενεργή απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Με βάση την εικόνα, που σχηματοποιείται από τη ραγδαία κλιμάκωση της ακραίας τουρκικής ρητορικής, μοιάζει προδιαγεγραμμένη η προσχηματική επίρριψη ευθύνης στην ελληνική πλευρά αναφορικά με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ώστε να μπουν σε εφαρμογή, οι όποιες ενέργειες έχουν προαποφασιστεί από τον Τούρκο πρόεδρο, στο πλαίσιο του υποτιθέμενου τερματισμού παραβίασης των διεθνών συνθηκών και της προστασίας της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας από την «ελληνική απειλή»...

reader.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)