Νέα προσπάθεια εκδίωξης του Τζόνσον ...


 ...εξετάζουν οι «αντάρτες» των Τόρις...

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να... επέζησε από την πρόταση μομφής που κατέθεσαν βουλευτές του ίδιου του κόμματός του, ωστόσο τα δύσκολα για τον Βρετανό πρωθυπουργό μπορεί να μην έχουν περάσει. 

Σύμφωνα με...

τον ιστότοπο inews.co.uk, οι «αντάρτες» των Τόρις φέρεται να δρομολογούν μία νέα προσπάθεια για να απομακρύνουν τον Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι βουλευτές αυτοί θα επιχειρήσουν να κινητοποιήσουν τη βάση του κόμματος, σε περίπτωση διπλής ήττας του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές στο Tiverton & Honiton και στο Wakefield, που θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί, εάν ζητήσουν από τους τοπικούς προέδρους των Τόρις να ενεργοποιήσουν μια δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με έναν κανόνα από το καταστατικό του κόμματος –που χρησιμοποιείται σπάνια– απαιτούνται μόλις 65 τοπικοί πρόεδροι για να συγκαλέσουν μια έκτακτη γενική συνέλευση του εθνικού συνεδρίου των Τόρις: ενός σώματος 800 ατόμων.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που συγκληθεί η συνέλευση, μια πρόταση δυσπιστίας κατά του Τζόνσον μπορεί να λάβει χώρα. Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό, η συμβολική του δύναμη θα ήταν ουσιαστική, πιστεύουν οι «αντάρτες βουλευτές», δίνοντας ενδεχομένως την αφορμή στους υπουργούς να προχωρήσουν σε παραίτηση. 

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας –που είχε σχέση με το σκάνδαλο Partygate και τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία– ήταν 211 ψήφους υπέρ του Τζόνσον έναντι 148 κατά: δηλαδή πάνω απ' το 40% των βουλευτών των Τόρις ψήφισαν κατά του Βρετανού πρωθυπουργού.