Εκλογές τον Σεπτέμβριο...

0


 Προκήρυξη εκλογών αμέσως μετά τα μπάνια του λαού τον Δεκαπενταύγουστο και κάλπες μες στο φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον...προσεχή Σεπτέμβριο βλέπουν στην Κουμουνδούρου.

Γι’ αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Οπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή της ρητορικής τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και στενών συνεργατών του όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαιώνει την εκτίμησή τους. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον Σκάι αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι ο τόπος δεν αντέχει σε προεκλογική περίοδο ενός έτους, ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε στην ΕΡΤ1 ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές»

Σε απλά ελληνικά, ο κ. Μητσοτάκης φωτογράφισε το άρθρο 41 παρ. 2 του συντάγματος, το οποίο του επιτρέπει να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής για την αντιμετώπιση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας. Είναι προφανές ότι μια κρίση στην οικονομία με υψηλά επιτόκια σε όλο τον πλανήτη, μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, μια ένταση στα ελληνοτουρκικά ή πολύ περισσότερο όλα τα παραπάνω οδηγούν σε «αιτιώδη» διάλυση της Βουλής.

Με αφορμή τη μεθαυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στοχευμένα, όπως είπε, μέτρα για την ακρίβεια στα καύσιμα, την Παρασκευή κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία το σενάριο της άμεσης προκήρυξης εκλογών. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα έβαζε τέλος στα ιερά μπάνια του λαού. Κανένας πρωθυπουργός δεν τόλμησε κάτι ανάλογο. Θα πει κάποιος «μα και οι προηγούμενες εκλογές Ιούλιο έγιναν!». Ναι, αλλά τώρα λόγω απλής αναλογικής είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές μες στον Αύγουστο!

Αδυναμία και κοροϊδία

Γιατί όμως βλέπουν εκλογές στην Κουμουνδούρου; Ο πρώτος και βασικός λόγος, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες του περί του αντιθέτου, είναι η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Το γεγονός δηλαδή ότι η κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνο αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μήνα αλλά βιώνει και σκληρή κοροϊδία από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η αναφορά Μητσοτάκη ότι δεν μειώνει τον ΕΦΚ, όπως κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ κατόπιν προτροπής της Κομισιόν, επειδή θα ευνοηθούν οι πλούσιοι!

Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογική απόδραση προκειμένου να προλάβει το νέο τσουνάμι ακρίβειας που φέρνουν οι επιλογές του και που θα αποτελέσει χαριστική βολή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όχι μόνο των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και των μεσοστρωμάτων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση βλέποντας τις οικονομικές δυσκολίες που προμηνύονται θα προσπαθήσει να προλάβει την ακόμη μεγαλύτερη φθορά, αφού ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ χειρότερος και δυσκολότερος από τον προηγούμενο.

Είναι τέτοια η κοινωνική δυσαρέσκεια που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, ακόμη και με τις πλέον θετικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, η ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής θα έχει σχεδόν 50 βουλευτές λιγότερους, ενώ έχοντας στρατηγική δεύτερης κάλπης θα έχει πρόβλημα συσπείρωσης του κόσμου της, πέρα από την ψήφο αποδοκιμασίας.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καθαρό διακύβευμα και αφήγημα συσπείρωσης από τον πρώτο γύρο, καθώς καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη Κυριακή διασφαλίζει σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Εκτός εάν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης αρνηθούν και οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές προκειμένου να δώσουν επί της ουσίας μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη, οδηγώντας τα ποσοστά τους σε σημαντική συρρίκνωση τη δεύτερη Κυριακή.

Μήνυμα μέσω ΣΕΒ

Αν και δεν γράφτηκε πολύ, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε αποδέκτης της αγωνίας των μελών του για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κατηγορηματικά το παραπάνω σενάριο, ξεκαθαρίζοντας στα μέλη του ΣΕΒ ότι «οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του είναι έτοιμο όχι μόνο να κερδίσει την εκλογική μάχη, αλλά και να προχωρήσει γρήγορα σε άμεσα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, τα οποία θα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση και από ανανέωση, ενώ θα εμπλουτιστούν επίσης με πρόσωπα και επιστήμονες ειδικούς στους τομείς τους, οι οποίοι μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια την υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Αλ. Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως κυβέρνησης από τους πρώτους κιόλας μήνες, ενώ θα συνεχιστούν οι περιοδείες του αλλά και οι ανοιχτές εκδηλώσεις με το σύνολο των στελεχών και του κομματικού μηχανισμού, που μπαίνουν σε πλήρη προεκλογική εγρήγορση...

Δημήτρης Χατζηνικόλας

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)