Λοβοτομημένοι...


 Πάνε σχεδόν 15 χρόνια από τότε που ο υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργος Βουλγαράκης, αποφαινόταν πως «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό». Eκτοτε αρκετοί ήταν οι πολιτικοί που επιβεβαίωσαν το εν λόγω «αξίωμα». Τελευταίος, ο... σημερινός πρωθυπουργός που δεν είχε, όπως φαίνεται, κανένα ηθικό δίλημμα να εισπράξει αγροτική επιδότηση ύψους 8.500 ευρώ βασιζόμενος στο αμφιλεγόμενο «ιστορικό δικαίωμα». Τι κι αν, ένα χρόνο πριν, ήταν ο ίδιος που διαβεβαίωνε πως αυτό το «δικαίωμα» δημιουργεί ανισότητες και η κυβέρνηση επρόκειτο να το καταργήσει, έστω και σταδιακά έως το 2026; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πλευρά του έκανε άλλη μια επική κωλοτούμπα, προφανώς ενοχλημένος που το θέμα συντηρείται, «και ξέρουμε για ποιους λόγους», είπε, από την αντιπολίτευση....

Το πρόβλημα του κ. Οικονόμου δεν θα έπρεπε να είναι η αντιπολίτευση αλλά ο κόσμος. Αυτός ο κόσμος που μετράει το πορτοφόλι του από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα του μήνα καθώς δεν βγαίνει. Θα έπρεπε να τον απασχολούν, αν μη τι άλλο, οι αγρότες και ειδικά εκείνοι της βόρειας Εύβοιας που ακόμα αναζητούν την αποζημίωση που δικαιούνται για τις καταστροφές που υπέστησαν απ’ την πυρκαγιά.

Αλλά αυτά εξακολουθούν να παραμένουν ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που πρoέταξε την αριστεία ως βασικό της αφήγημα, για να ξεφουσκώσει πολύ σύντομα και να αποδείξει ξανά τον καιροσκοπισμό της και τη διάθεσή της για πλιάτσικο, αυτό το, κατά τον Τζόναθαν Κόου, «ωραίο πλιάτσικο».

Βεβαίως το πλιάτσικο είναι νομιμότατο. Παραμένει ωστόσο έξω απ’ τα όρια κάθε ηθικής, επιβεβαιώνοντας έτσι την αντίληψη των κυβερνώντων ότι απευθύνονται σε λοβοτομημένους υπηκόους που έχουν «συνηθίσει» και «αποδεχτεί» τέτοια φαινόμενα. Προφανώς και εδώ υπάρχει ατομική ευθύνη του πρωθυπουργού. Αλλά αυτή είναι για τους υπηκόους και μόνο.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr