Καρτέλ...

 
Πολλοί στάθηκαν στην προχθεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στον ΣΕΒ, κρίνοντας αναμφίβολα θετικά το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην... έδρα των βιομηχάνων.

Οι περισσότεροι στάθηκαν στις διαδοχικές αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσον αφορά την αύξηση των μισθών και κυρίως στην αναφορά του ότι «δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την κρίση του πληθωρισμού αν ο μισθός τρέχει πολύ χαμηλότερα απ’ όσο τρέχει ο πληθωρισμός». Γεγονός που ενδεχομένως μεταφράζεται σε μια νέα, μεγαλύτερη ώθηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού (μεγαλύτερη από τη δέσμευση των 800 ευρώ) μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην προτεραιότητα ενός κράτους που θα βάλει κανόνες στην αγορά εργασίας, καλώντας τους βιομήχανους να αντιληφθούν ότι η οικονομική αλλά και πολιτική κρίση που εξελίσσεται δεν μπορεί να ξεπεραστεί με συνταγές υποτίμησης της εργασίας και με αποδοχές των οποίων η αγοραστική αξία συνεχώς μειώνεται.

Το σημείο ωστόσο που προκάλεσε περισσότερο έχει να κάνει με την αναφορά του ότι όσο λάθος είναι το «κράτος ως τύραννος», άλλο τόσο και πιο πολύ είναι και το «κράτος ως κομπάρσος για την οικονομία και την κοινωνία».

Αυτή η επισήμανση - μήνυμα, όχι μόνο στην ηγεσία του ΣΕΒ, αποτελεί και την κομβική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημείωσαν αρκετοί.

Για να μην μείνει ωστόσο απλή αναφορά, ίσως έχει έρθει η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει έξω από τα δόντια για τα καρτέλ.

Γιατί ναι, πληρώνουμε σήμερα το ακριβότερο ρεύμα , λόγω και της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά πληρώνουμε εδώ και δεκαετίες υπέρογκους λογαριασμούς τηλεπικοινωνίας (κινητό - σταθερό - ίντερνετ), δυο και τρεις φορές πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πληρώνουμε τους ακριβότερους εθνικούς δρόμους ίσως και παγκοσμίως, πληρώνουμε βασικά είδη διατροφής σε εξωπραγματικά επίπεδα.

Γιατί μόνο αν ληφθούν προγραμματικά μέτρα, αν κάποια στιγμή αποκτήσει πραγματικό ρόλο η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τότε ίσως επιβεβαιώσουμε τις «συντονισμένες πρακτικές» από τα διυλιστήρια μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ που μας κλέβουν καθημερινά...

Ανδρέας Πετρόπουλος


Η ΑΥΓΗ