Ζητά φοιτητικό αίμα η Κεραμέως...


 Βήματα πίσω, προς τις σκοτεινές εποχές της χώρας, κάνει καθημερινά η κυβέρνηση και προσωπικά η Νίκη Κεραμέως, βάζοντας στο στόχαστρο διώξεων και σκευωριών τα μέλη των φοιτητικών συλλόγων... που αδυνατεί να τα ελέγξει με άλλο τρόπο. Η περίπτωση των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, που καλούνται από την Ασφάλεια Χανίων στο πλαίσιο προανακριτικής διαδικασίας να δώσουν εξηγήσεις αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες επειδή κινητοποιήθηκαν και διεκδίκησαν το δικαίωμα στην έκφραση στον χώρο του Πολυτεχνείου, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων και της φιλοσοφίας από την οποία εμφορούνται οι ενέργειες της υπουργού Παιδείας.

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι οι διωκόμενοι φοιτητές, τρεις πρόεδροι και ακόμα πέντε εκλεγμένα μέλη φοιτητικών συλλόγων θα περάσουν την πόρτα του Αστυνομικού Μεγάρου αντιμέτωποι μεταξύ άλλων με τη βαρύτατη κατηγορία της «αρπαγής» και άλλα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Δίπλα τους στέκονται οι συμφοιτητές τους αλλά και σημαντικός αριθμός καθηγητών του Πολυτεχνείου, που χαρακτηρίζουν απαράδεκτη την παρέμβαση της υπουργού στον εισαγγελέα και την εμπλοκή στα εσωτερικά θέματα του ιδρύματος...

Το ιστορικό

Η υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο όταν κάποιοι καθηγητές έσκισαν και κατέστρεψαν αφίσες και υλικά των φοιτητών στον χώρο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Ο λόγος ήταν πως οι αφίσες είχαν τοποθετηθεί εκτός του προβλεπόμενου πίνακα ανακοινώσεων, που όμως είναι πολύ μικρός και δεν χωράει όλα τα υλικά των φοιτητών. Από την ενέργεια των καθηγητών προκλήθηκε ένταση και υπήρξε φραστική αντιπαράθεση με τους φοιτητές. Το μικρής έκτασης αυτό επεισόδιο οδήγησε τον κοσμήτορα της Σχολής, Γιώργο Καρυστινό, να καλέσει σε απολογία των πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου υπό την απειλή μάλιστα πειθαρχικών ποινών.

Σε αντίδραση για αυτή την εξέλιξη, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου κινητοποιήθηκαν και την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η απολογία του φοιτητή πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του κοσμήτορα, απαιτώντας να αποσύρει την απειλή διώξεων. Η διαμαρτυρία αυτή βαφτίστηκε από τον κοσμήτορα «ομηρία» καθώς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, οι φοιτητές τον κράτησαν για ώρες εγκλωβισμένο στο γραφείο του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, η οποία υπέβαλε μήνυση και ζήτησε να επιληφθεί της υπόθεσης ο εισαγγελέας Χανίων, παρά το γεγονός ότι και η ίδια η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου τόνιζε πως «το θέμα θεωρείται λήξαν».

Ωστόσο, ο εισαγγελέας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο, προχώρησε στην υλοποίηση της θέλησης της υπουργού και προ μιας εβδομάδας ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της προανάκρισης, με την Ασφάλεια να καλεί σταδιακά σε απολογίες τους φοιτητές που είχε υποδείξει ο κοσμήτορας. Μάλιστα, οι κλήσεις των φοιτητών δεν έγιναν απευθείας στους ίδιους αλλά στους γονείς τους, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που άκουσαν από το τηλέφωνο ότι τα παιδιά τους διώκονται και πρέπει να απολογηθούν.

Τη Δευτέρα οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι δικηγόροι τους έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα Χανιά κάνοντας λόγο για σκευωρία και για κατασκευασμένες κατηγορίες, ενώ στο πλάι τους βρέθηκαν σωματεία, φορείς και κόμματα της Αριστεράς αλλά και καθηγητές τους από το Πολυτεχνείο, που καταδίκασαν τις μεθοδεύσεις της υπουργού Παιδείας, τονίζοντας πως δεν έχουν καμία θέση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα οι εισαγγελείς.

«Ενα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αυταρχισμού»

Σε δήλωσή της η δικηγόρος Αναστασία Σταυροπούλου, μία εκ των συνηγόρων των φοιτητών, ανέφερε πως πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. «Οι φοιτητές εξετάζονται για αδικήματα όπως αυτό της “αρπαγής”, ένα αδίκημα του ποινικού κώδικα που αφορά περιπτώσεις ληστών τραπεζών που κρατούν ομήρους, απαγωγών για λύτρα και κυκλώματα προαγωγών για την έκδοση γυναικών και επισύρουν ποινές δεκαετούς κάθειρξης», αναφέρει η κ. Σταυροπούλου την ώρα που από τη δικογραφία γίνεται σαφές ότι ο κοσμήτορας κατά την «ομηρία» του είχε πρόσβαση στο κινητό του τηλέφωνο, στον υπολογιστή του και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, ενώ στον χώρο του... «εγκλεισμού» μπαινόβγαιναν και άλλοι καθηγητές που συμμετείχαν εκ περιτροπής στη συζήτηση. «Θα ήταν αστείο αν δεν ήταν επικίνδυνο. Επικίνδυνο γιατί αναδεικνύει μια εξόφθαλμη παρέμβαση του κυβερνητικού κέντρου και προσωπικά της υπουργού στο Πολυτεχνείο Κρήτης», λέει η κ. Σταυροπούλου, που τονίζει ότι πρόκειται για «σοβαρή κλιμάκωση και ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι αυταρχισμού»...

Μάριος Διονέλλης

Η Εφημερίδα των Συντακτών